fbpx
Meny

Lidl ställer om till 100 procent rättvisa bananer

Lidl går som första dagligvaruhandlare i Sverige ut med beslutet om att ställa om till 100 procent Fairtrade-märkta och ekologiska Fairtrade-märkta bananer. Under våren börjar omställningen av banansortimentet som beräknas vara helt genomförd till slutet av sommaren 2019.

– Vi vill stötta och bidra till rättvis och hållbar handel. Genom att vi nu tillsammans med våra nordiska kollegor börjar omställningen till 100 procent Fairtrade-märkta bananer hoppas vi kunna bidra till att snabbare utveckla lokalsamhällen och att stärka producenter och arbetare, säger Miriam Thunborg, Hållbarhetschef Lidl Sverige.

– Det är fantastiskt och banbrytande för den svenska marknaden att Lidl tar ett helhetsansvar för bananer som är en produktgrupp där odlares och anställdas villkor förbättras genom Fairtrade-certifiering. Vi hoppas att flera kedjor ska följa Lidls exempel, säger Cecilia Ceder, VD för Fairtrade Sverige.

Omställningen genomförs av Lidl i flera länder och Lidl Sverige gör detta parallellt med de
nordiska kollegorna i Lidl Danmark och Lidl Finland under 2019. När omställningen är färdig beror på tillgången av bananer i de producerande länderna och den beräknas vara genomförd i Sverige till slutet av sommaren 2019.

Fakta om Fairtrade och bananer:

  • Odlaren får ett minimipris för sin produkt som täcker kostnaderna för en hållbar produktion.
  • Fairtrade-certifierade producentorganisationer får en Fairtrade-premie vid försäljningen av råvaran. Fairtrade-premien används till att utveckla lokalsamhället socialt och ekonomiskt, t.ex. i en ny skola, nya bostäder och hälsovård, eller till investeringar i jordbruket/produktionen.
  • Krav på att säsongsanställda och fast anställda ges samma förutsättningar och förmåner för samma arbete.
  • Uttryckliga regler finns för kemikaliehantering, demokratiutveckling, organisationsrätt och förbud mot barnarbete.
  • På plantage med anställd arbetskraft gäller krav på minimilön som lägst och att denna successivt ska öka, kollektiva förhandlingar uppmuntras och omfattande krav görs på att anställda ska ha rätt att organisera sig.

 

Dela