fbpx
Meny
Tredubblad försäljning av schysst producerade rosor
Fler butiker säljer enbart Fairtrade-rosor. Foto: Fairtrade Sverige

Tredubblad försäljning av schysst producerade rosor

De senaste fem åren har försäljningen av Fairtrade-märkta rosor tredubblats i Sverige. Nu är mer än hälften av de rosor som säljs producerade under schyssta villkor men fortfarande finns mycket kvar att göra för att förändra situationen för tusentals anställda på världens blomplantager.

– Vi på Fairtrade är inte nöjda förrän alla odlare och anställda får rimliga arbetsvillkor men detta är en tydligt positiv utveckling. Vi hoppas att det inte undgår någon vilken stark signal om vikten av schyssta villkor i världshandeln som Sveriges konsumenter sänder, säger Hewan Temesghen, generalsekreterare på Fairtrade Sverige.

Bara i Sverige såldes det år 2017 över 101 miljoner rosor i Sverige. 55 miljoner av dem var Fairtrade-märkta. Sedan 2001 har Fairtrade arbetat hårt för att förbättra villkoren för anställda på blomplantage. Kriterierna verkar för att skapa en säker arbetsmiljö, organisationsfrihet, tillgång till utbildning, satsning för levnadslön, en Fairtrade-premie som de anställda demokratiskt bestämmer om hur den ska användas samt förbud mot barnarbete.

Förutom en ökande medvetenhet bland konsumenter beror den kraftiga ökningen av Fairtrade-märkta rosor på att både Hemköp och Lidl har gått över till att enbart sälja Fairtrade-märkta rosor. Att fler företag väljer att bidra till Agenda 2030, FN:s globala hållbarhetsmål och UNGP, FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter är glädjande. Samtidigt finns det ett stort arbete kvar för att skapa bättre arbetsvillkor för anställda på världens blomplantager.

– Blombranschen har fortfarande ett jobb att göra. Dagligvaruhandeln var först men om du som konsument vill köpa Fairtrade-märkta blommor är det i dag stort sett begränsat till rosor. Fler florister måste erbjuda Fairtrade-certifierade blommor och marknaden måste breddas till fler alternativ på både snittblommor och krukväxter, säger Hewan Temesghen.

Som konsument ska man kunna vara säker på att det man köper är producerat med respekt för mänskliga rättigheter och anständiga arbetsvillkor. Genom att köpa Fairtrade-märkta rosor bidrar du till:

  • en blomindustri med schyssta villkor
  • odlarna får en lön som går att leva på
  • produktionen sker hälso- och miljövänligt
  • de anställa kan och får organisera sig
  • att barn får gå i skolan och inte tvingas arbeta

Fakta och siffror om rosor

År 2017 såldes det 55 miljoner Fairtrade-märkta blommor i Sverige. Totalt såldes det 101 465 456 rosor i Sverige.

År Andel Fairtrade-märkta rosor
2017 52,8%
2016 51,0%
2015 44,1%
2014 36,3%
2013 28,4%
2012 15,7%
Siffror från Fairtrade Sverige och Blomsterbranschens Riksorganisation (BRO).


Globalt såldes över 834 miljoner Fairtrade-märkta blommor år 2017 från länder med utbredd fattigdom. Den globala försäljningen genererade en Fairtrade-premie på cirka 62,5 miljoner kronor som förmån till de anställda. Premien används för att utveckla produktionen och lokalsamhället.

Dela