Fem miljoner till Fairtrade från Postkodlotteriet
Föreningen för Fairtrade Sverige fick i går ta emot fem miljoner av Postkodlotteriet – pengar som ska användas för att främja en mer hållbar global handel som värnar mänskliga rättigheter och ökad miljöhänsyn.
Under högtidliga former arrangerade Postkodlotteriet i går sin årliga utdelning till ett femtiotal förmånstagare. För sjätte året i rad fick Fairtrade ta emot en check för att främja en handel som förbättrar arbets- och levnadsvillkoren för odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom.
– Vi är otroligt stolta över att få förnyat förtroende som förmånstagare. Stödet från Postkodlotteriet gör att vi kan fortsätta sprida kunskap om hur konsumenter och företag kan göra skillnad för människor i länder med utbredd fattigdom, genom handel på schysstare villkor. Det säger Ola Höiden, tf generalsekreterare på Fairtrade Sverige.
Hittills har medel från Postkodlotteriet bland annat gått till jämställdhetsprojekt och utbildningssatsningar på blomsterplantager i Östafrika. Men också till att sprida kunskap om hållbar handel och lyfta fram människan bakom produkten.
– Jag har med egna ögon sett hur socialt och ekonomiskt marginaliserade rosodlare i Kenya har fått ökad kunskap om sina rättigheter och blivit stärkta i att bättre kunna påverka sin egen vardag och framtid, genom Fairtrade-certifieringen i kombination med stödet från Postkodlotteriet. Detta viktiga arbete kommer vi att driva vidare under 2020, säger Ola Höiden.
Genom certifiering av råvaror som odlas i länder med utbredd fattigdom arbetar Fairtrade för en internationell handel där människor ska kunna livnära sig på sitt arbete och få sina rättigheter tillgodosedda. Fairtrade-certifierade kooperativ och plantager måste leva upp till internationella kriterier om social, ekonomisk och miljömässigt hållbar utveckling. Ett oberoende kontrollorgan säkerställer att kooperativen och plantagen lever upp till kraven, som bland annat handlar om att motverka barnarbete, se till anställda har rätt att organisera sig fackligt och att deras barn har möjlighet att gå i skolan.
Försäljningen av Fairtrade-märkta produkter i Sverige och utomlands bidrar i dag till förbättrade arbets- och levnadsvillkor för över 1,6 miljoner odlare och anställda i över 75 länder.