fbpx
Meny
Gemensam hållbarhetsutbildning blev succé
Fairtrade och Röda Korset satsar på utbildning online i coronatider. Foto: Pixabay

Gemensam hållbarhetsutbildning blev succé

Det var fullt i det digitala klassrummet den 5 maj när Röda Korset och Fairtrade drog igång sin nya gemensamma utbildning. 30 personer som ville veta mer om hållbarhet samlades digitalt för en första utbildningsträff. Nu ser båda organisationerna fram emot ett fördjupat samarbete framöver.

–Frågan var hur vi kunde samverka för att engagera fler i hållbarhetsfrågan. Vi ville jobba mer ihop med Röda Korset och det var så idén föddes om en gemensam ambassadörsutbildning, säger Jehna Al-Moushahidi från Fairtrade Sverige.

I dagsläget är det Röda Korsets hållbarhetsambassadörer och elever från Röda Korsets folkhögskola som går den digitala utbildningen för att lära sig mer om rättvis handel. I framtiden hoppas Jehna och hennes kollega Felicia Junger att utbildningen ska utvecklas till ett återkommande inslag i utbildningar som rör hållbarhet. Efter avslutad träff är deltagarna utbildade Fairtrade-ambassadörer.

–Att göra en digital satsning var en självklar väg nu, i spåren av corona. Vi i Sverige är duktiga på den miljömässiga hållbarheten, men glömmer lätt att den går hand i hand med den sociala och ekonomiska hållbarheten, säger Felicia Junger.

Att bli Fairtrade-ambassadör är lätt. Utbildningen är gratis och tar cirka två timmar att genomföra digitalt. Du får möta odlare, anställda och föreläsare som berättar om hur Fairtrade fungerar. Du får bland annat lära dig vilken skillnad ditt val gör när du handlar, om rättvis handelsrörelsens historia, hur Fairtrade-certifieringen fungerar, hur en kontroll går till och vilka Fairtrade-produkter som finns på den svenska marknaden. Du som redan gått ambassadörskursen kan också fortbilda dig genom att gå utbildningen ”Fairtrade och Agenda 2030”.

Vill du veta mer om ambassadörskapet eller den digitala utbildningen? Kontakta Jehna Al-Moushahidi.

Dela