Grattis Trollhättan – Årets Fairtrade City 2020
Trollhättans engagemang och arbete för en hållbar och etisk konsumtion är ett föredöme för andra. Därför får kommunen nu utmärkelsen Årets Fairtrade City 2020.
Trollhättans arbete för en schysstare världshandel vittnar om ett engagemang som sticker ut. Som Fairtrade City arbetar Trollhättan för att främja en hållbar handel och etisk konsumtion i linje med Agenda 2030. Att kommunen nu får ta emot Fairtrade Sveriges utmärkelse beror på den breda representationen i styrgruppen, den långa listan av aktiviteter riktade till olika målgrupper och de ambitiösa målen för att öka andelen rättvist handlade produkter i den offentliga upphandlingen.
– Jag vill framföra mina varmaste gratulationer till Trollhättan Fairtrade City. En schysstare världshandel är en förutsättning för att nå de globala hållbarhetsmålen – och Trollhättans engagemang och dedikerade arbete visar att det här är en kommun i framkant, säger Hewan Temesghen, generalsekreterare för Fairtrade Sverige.
Många aktiviteter och tydliga mål
Under 2019 har styrgruppen i Trollhättan bland annat arrangerat aktiviteter i samband med idrottsevent och marknader och ordnat föreläsningar i skolor. Och kommunen har en tydlig målsättning att etiskt märkta produkter ska vara förstahandsvalet.
Centrumutvecklaren Marcus Pallvid i Trollhättan som sitter med i styrgruppen är glad över utmärkelsen.
– Den är en kvalitetsstämpel på att tänket är rätt. Jag upplever, precis som många andra, att vi blivit mer medvetna om våra val och att hållbarhetsfrågorna blivit allt viktigare. Varje insats, stor som liten, bidrar också till en positiv förändring. Förhoppningsvis gör utmärkelsen att arbetet uppmärksammas ytterligare och att fler kan involvera sig framöver, säger han.
Fairtrade City är en diplomering och ett nätverk av kommuner som aktivt verkar för en etisk konsumtion och hållbar handel. Det handlar om ett lokalt samarbete mellan kommunen, civilsamhället och näringslivet för att bidra till en konsumtion som värnar mänskliga rättigheter och förbättrar förutsättningarna för odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom. Runt om i världens finns cirka 2 000 diplomerade städer – från Chicago till Seoul.