fbpx
Meny
Ny ordförande i Föreningen för Fairtrade Sveriges styrelse
Katarina Rosenqvist är ny ordförande i Föreningen för Fairtrade Sveriges styrelse. Foto: Lidl / Fairtrade Sverige

Ny ordförande i Föreningen för Fairtrade Sveriges styrelse

Katarina Rosenqvist blir ny ordförande i Föreningen för Fairtrade Sveriges styrelse. –Jag vill utgöra en brygga mellan ideell sektor och näringsliv.

En gång Fairtrade alltid Fairtrade. Det menar Katarina Rosenqvist, konsult inom hållbar affärsutveckling och nyvald ordförande i Föreningen för Fairtrade Sveriges styrelse. Hon var med och byggde upp Fairtrade i Sverige för 15 år sedan då hon under fem år var vd för Fairtrade Sverige AB.

–Nu ser jag fram emot att återigen vara med och leda vidareutvecklingen av verksamheten så att vi fortsätter vara relevanta i framtiden, både för odlare och konsumenter. Jag är otroligt glad och stolt över att ha blivit vald till ordförande, säger hon.

Katarina Rosenqvist menar att hennes styrka ligger i att hon rört sig mellan ideell sektor och näringslivet, där hon arbetat som hållbarhets- och kommunikationschef. Det har lärt henne att hålla båda perspektiven i huvudet.

–Jag har blivit bra på att lyfta Fairtrade-perspektivet i ett annars ganska tungt kommersiellt klimat som dagligvaruhandeln.

Annorlunda omständigheter under corona

Katarina Rosenqvist är ödmjuk inför att hon valts till ordförande under särskilda omständigheter som utgörs av den pågående coronapandemin.

–I den tid vi befinner oss känns en certifiering som Fairtrade extra viktig. Vi behöver kunna säkerställa schyssta arbetsvillkor för odlare och anställda, så att de kan fortsätta skörda sitt kaffe och sin kakao. Om vi är utsatta här så är de om möjligt ännu mer utsatta i länder där fattigdomen redan var utbredd, säger Katarina Rosenqvist.

Föreningen för Fairtrade Sveriges årsmöte hölls på torsdagen den 23 april. Som de flesta andra möten i dessa tider skedde årsmötet digitalt. Förutom den nya ordföranden valde föreningen också in tre nya styrelseledamöter: Monica Stolpe Nordin, Claes Hedström och Maria Kaarto.

Loa Brynjulfsdottir blev vald till vice ordförande. Anna Nilsson, Henrik Brundin och Andreas Franzén sitter kvar som ledamöter medan Märta Jacobsson, Angelica Jarl, Veronica Pålsson och Sofia Eriksson fortsätter som suppleanter. Avgår som ordförande efter tre år gör Per Söderberg.

Föreningen för Fairtrade Sverige tackar Per Söderberg för det fantastiska arbete han har gjort under de senaste åren, först som styrelseledamot och sedan som ordförande. Fairtrade Sverige tackar även Jakob Lundberg som avgår som styrelseledamot.

Om Föreningen för Fairtrade Sverige

Föreningen för Fairtrade Sveriges uppgift är att sprida information och öka kännedom om Fairtrade. Den består av ett 30-tal medlemsorganisationer och har ett stort antal ambassadörer och engagerade för Fairtrade i hela Sverige. Föreningen är partipolitiskt och religiöst obunden och har inget vinstintresse.

Dela