fbpx
Meny
Odlare står enade under coronapandemin
Bilder från Fairtrades producentnätverk i Latinamerika, Asien och Afrika.

Odlare står enade under coronapandemin

Coronapandemin slår hårt mot odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom. Samtidigt visar lokala initiativ att Fairtrade fungerar precis som det är tänkt: som ett socialt skyddsnät och en drivkraft för förändring. Vi har samlat exempel från sex länder.

Latinamerika

Från Fairtrades producentnätverk i Latinamerika, CLAC, kommer rapporter om kreativa lösningar på den begränsade rörligheten inom länderna.

I Colombia har odlare och anställda från 16 bananproducenter i Urabá-regionen satsat över en halv miljon svenska kronor för att bygga ett hjälpcenter med möjlighet att testa sjuka människor i närområdet. Tidigare tog det upp till fem dygn innan de fick svaren, då testerna var tvungna att skickas till storstaden Medellín, som ligger femhundra kilometer bort. Nu får de fram svaren snabbare och kan på så vis begränsa smittspridningen. De anställda har även fått utökad tillgång till skyddsutrustning och skärmar mellan sina arbetsstationer, vilket möjliggjort att bananproduktionen kunnat hållas igång. 

Anställda vid Acopagro-kooperativet i Peru köar med social distansering. Foto: CLAC

I Peru försöker odlare på bästa sätt hålla igång kakaoproduktionen, samtidigt som de distanserar sig socialt. Det är skördetid och efterfrågan på kakao är stor. Kakaoexperter som testar kakaon kan inte resa ut till odlingarna som de brukar, men får istället försöka undersöka kakaon genom bilder och dokument som odlarna skickar till dem. 

Asien

Fairtrades producentnätverk i Asien och Stillahavsregionen, NAPP, har framförallt skickat rapporter från bomullsodlare i Sydasien.

I Pakistan riskerar pandemin att leda till höjda matpriser med 200 procent. Därför har den Fairtrade-certifierade fotbollstillverkaren Bola Gema sett till att deras anställda kan handla mat för halva priset, genom den premie som genererats från bland annat den svenska sportkedjan Stadiums försäljning. I ett mejl tackar företaget Stadium för möjligheten:  

–Tack vare Stadium kan vi driva en Fairtrade-butik för våra medarbetare där vi kan erbjuda billigare livsmedel under en tid då priserna skenar i resten av landet och läget är svårt, säger Waseem Lodhi, partner på Bola Gema.

Matlager hos fotbollstillverkaren Bola Gema i Pakistan. Foto: Bola Gema

I Indien råder utegångsförbud och många saknar inkomst för att handla mat. Fairtrade-certifierade bomullsodlare från Anandhi Textiles har därför inlett en stor insats där de delar ut mat till 1 500 personer varje dag i 21 dagar. På kooperativet Chetna Organic har odlarna börjat sy ansiktsmasker till sjukhus och vårdföretag.  

Afrika

Från producentnätverket Fairtrade Africa kommer rapporter om inställda leveranser och daglönare som tvingas stanna hemma och därmed förlorar sin inkomst.

I Uganda har det precis som i många andra länder införts utegångsförbud. Det har lett till att flera miljoner människor inte kan tillgodose sitt dagliga behov av mat på grund av utebliven lön. Därför har det Fairtrade-certifierade kaffekooperativet Bukonzo använt pengar från Fairtrade-premien till att dela ut förnödenheter som majsmjöl, matolja och tvål. Äldre, änkor och funktionsvarierade har också fått donationer för skyddsutrustning från kooperativet.  

Anställd på Oserian Flowers syr ansiktsmasker. Foto: Fairtrade Africa

Kenyas blomsterplantager drabbas hårt på grund av en drastiskt minskad efterfrågan på blommor. Det har har lett till att hälften av arbetsstyrkan blivit tvungna att lämna sina jobb. Anställda på Oserian Flowers har därför ställt om sin produktion från blommor till ansiktsmasker. Tillverkningen drivs av en grupp på 36 skräddare, som lärt sig yrket genom korta kurser finansierade av Fairtrade-premien. Många av de som permitterats på grund av blomstermarknadens nedgång är tacksamma över möjligheten att kunna hjälpa till. 

–Först verkade det som ett stressfyllt jobb, men jag har märkt att jag uppskattar det mer nu. Jag är glad att kunna hjälpa till under coronapandemin tack vare min bakgrund som skräddare, säger Joseph Kakai, som har visat de anställda hur de ska sy.

Välj Fairtrade

Fairtrade representerar odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom på tre kontinenter. Tillsammans äger de hälften av Fairtrade och är med och utformar certifieringen så att den ska ge så bra avkastning som möjligt för dem. När du fortsätter att välja Fairtrade under krisen, bidrar du till att odlare och anställda kan växla upp sina ansträngningar att möta coronapandemin.

Dela