fbpx
Meny
En leende Cajsa Johansson står i vita kockkläder bredvid en plåt med en kaka.
För kocken Cajsa Johansson, som driver Cajsa's kök i Uppsala, är det viktigt att vara medveten om var råvarorna kommer ifrån och att betala ett schysst pris för dem. Foto: Ann-Katrin Persson

Porträtt: Cajsa Johansson

Redan 1991 fick kocken Cajsa Johansson upp ögonen för Fairtrade. Vi träffade henne i Uppsala där hon driver Cajsa’s kök, som serverar runt 1 000 koppar Fairtrade-märkt kaffe om dagen. Dessutom ingår hon i styrgruppen för Uppsala Fairtrade City.

Cajsa, hur började ditt engagemang för Fairtrade?

– Första gången som jag såg symbolen var 1991 då jag jobbade på ett sporthotell i Vail, Colorado, i USA. Där var det en kvinnlig köksmästare, som var otroligt miljömedveten och medveten om människors lika värde, som introducerade mig för märkningen. Det är fantastiskt att det finns möjlighet att kunna välja något som känns lite bättre – det är mitt största argument för att använda Fairtrade-märkta produkter.

Hur fortsatte det sedan med Cajsa’s kök?

– Jag hade jobbat i ett väldigt medvetet kök på idrottsanläggningen Fyrishov här i stan. Där jobbade jag med Livsmedelsverket i ett projekt om nyckelhålsmärkning. Medvetenhet handlar om att man faktiskt på riktigt bryr sig om vad det är vi stoppar i magen på våra gäster. För min del handlar det såklart delvis om att det ska vara nyttigt och närande. Men det handlar också om var råvarorna kommer ifrån. Och då kommer jag tillbaka till mitt engagemang för människorna, att jag tycker att vi har ett lika värde. Det sitter i min värdegrund. Så jag uppmärksammade Fairtrade väldigt tidigt, redan när jag startade Cajsa’s kök för 25 år sedan fanns Fairtrade-märkta råvaror och produkter med i köket.

Vad har du för tips till andra företag som vill gå samma väg?

– Tipset är att inte fundera så mycket, det är bara att göra. Det får inte bli projekt av allting. Vissa saker behöver man ta på studs och gå på sin magkänsla om vad som är vettigt och klokt.

Cajsa Johansson
Kock, samt ägare och grundare av Cajsa’s kök med bland annat fyra lunchrestauranger i Uppsala, konferensverksamhet och festcatering. Medlem i styrgruppen för Uppsala Fairtrade City.

Skulle helst Fairtrade-fika med: ”Jag skulle vilja Fairtrade-fika med kronprinsessan Victoria. Hon är också en person som kan göra skillnad. Min uppfattning är att hon är en klok person som gör medvetna val.”

Favorit-Fairtrade-produkt: ”Jag älskar kakao och choklad i all dess form. Både att dricka och äta den, och att använda i bakverk. Det finns ju ett stort utbud av Fairtrade-märkta chokladkakor som är väldigt goda.”

Vad får du för frågor om Fairtrade?

– En del kan vara lite reserverade frågor som ”Hur vet du att det här har gått rätt till?” och ”Är inte Fairtrade lite otydligt?”. Jag tycker inte alls att det är otydligt. Särskilt inte i dag när man på Fairtrades hemsida kan läsa om tydliga kriterier och goda exempel på vad Fairtrade är och vad det innebär, och också om hur det kontrolleras.

Jag värnar mycket om producenten och det är viktigt att vi betalar ett schysst pris för Fairtrade-produkter.

– Ibland får jag frågor om priset på Fairtrade-märkta produkter jämfört med priset på konventionellt framställda produkter. Där ser vi att prisskillnaden över tid har planat ut. Jag värnar mycket om producenten och det är viktigt att vi betalar ett schysst pris för Fairtrade-produkter.

Får du någon respons från kunderna på att ni använder Fairtrade-märkta ingredienser?

– Våra beställare på till exempel större institutioner är mycket positiva. Sedan har vi många medvetna gäster som alltid blir glada när de ser Fairtrade-märkta produkter och råvaror i vårt sortiment. Trots mycket fokus på rådande epidemi är det viktigt att vi som ambassadörer och vi som brinner för frågan orkar hålla i vår positiva energi!

Varför är hållbar handel en viktig fråga för kommuner?

– Det tycker jag är en självklarhet i dag. Alla kommuner jobbar ju med hållbarhetsfrågor och att välja hållbar handel är ett lätt sätt att göra skillnad. Och för kommunen som är en så stor aktör, som kan påverka så mycket, är det otroligt viktigt att göra bra val.


Läs mer om hur Fairtrade arbetar med diplomeringarna Fairtrade City och Fairtrade region, som ska underlätta för kommuner och regioner att göra bra och hållbara val.

Dela