fbpx
Meny
Porträtt: Christer Johansson
Christer Johansson är Ica Maxi-handlare och medlem i styrgruppen för Karlstad Fairtrade City. Foto: Privat

Porträtt: Christer Johansson

Han bjuder Karlstadborna på schysst fika, fixar presentkorgar med bara hållbart producerade varor och pratar med kunderna om hur Fairtrade-märkta bananer gör skillnad. Möt Christer Johansson, Ica Maxi-handlare och engagerad deltagare i styrgruppen för Fairtrade City Karlstad.

Christer, hur föddes ditt engagemang för Fairtrade?

– När Karlstad skulle bli en Fairtrade City år 2008 fick jag frågan om jag ville vara med i styrgruppen, som representant från handeln. Och jag tackade ja. Jag är väldigt nyfiken av mig och intresserad av hur människor i andra länder har det. De flesta av oss här i Sverige lever bra liv, men så ser det ju inte ut överallt. Jag tycker att det är oerhört intressant när vi exempelvis har kaffeodlare från Latinamerika på besök och få höra om deras vardag: Finns det skoltransporter? Kan man utbilda sig vidare? Sådant är jag väldigt nyfiken på och den nyfikenheten håller engagemanget uppe. Något jag gillar i med vårt arbete i Karlstad Fairtrade City är att jag möter människor jag inte hade träffat annars. Vi som sitter i styrgruppen kommer från Svenska kyrkan, ABF, hotellnäringen – det blir en jättebra dynamik i en sådan grupp.

Christer Johansson
Ica Maxi-handlare och med i styrgruppen för Karlstad Fairtrade City

Favorit Fairtrade-produkt: Kaffe (Löfbergs mellanrostade Colombia Brazil) och lakrits (Aromas lakritsmix)

Skulle helst Fairtrade-fika med: Caroline Berg, styrelseordförande i Axel Johnsons styrelse. Jag tycker att det är väldigt intressant med familjeföretag och det vore kul att få höra henne berätta om resan framåt.

Hur ser ditt engagemang ut i dag?

– Jag brinner för att få saker gjorda! Vi ska inte bara träffas och prata, utan vi ska få ut något kreativt och bra ur våra möten. Vi ska lyfta Fairtrade och berätta för företagare, organisationer och Karlstadbor varför det är viktigt med hållbar handel. Styrgruppen har arrangerat ett antal olika evenemang – från stafettlopp nedför Löfbergsskrapan till banandräktshoppning. Vi har ordnat demos i butik och köpcentrum och varit ute på skolor för att diskutera hållbar handel och bjuda på kaffe.

Jag brinner för att få saker gjorda!

Under Fairtrades fikakampanjer går jag vanligtvis ”all in” och försöker bjuda på så många fika som möjligt. Och istället för att sälja en midsommarkorg med sill och lax har vi skapat en Fairtrade-korg med bara Fairtrade-produkter – för att visa bredden i sortimentet. Det är viktigt att jobba på i det dagliga, för att sälja mer Fairtrade-märkta produkter och därmed skapa förutsättningar för certifierade odlare. Det är ju för dem vi engagerar oss! Men med tanke på den märkningshysteri som finns i dag är det en utmaning att sticka ut och nå kunder som inte vet vad Fairtrade är.

Hur skulle du beskriva utbudet av hållbart producerade varor i din butik?

– Vi säljer framför allt mycket rosor, te, kaffe och choklad – och även glassen har fått stor betydelse i och med Ben & Jerrys. De här storsäljarna är viktiga för att skapa bättre villkor för människor i länder som har det tuffare än vad vi har, men utbudet är ju mycket större än så. När vi är ute på stan och pratar om Fairtrade har vi en butikshylla med oss med 70-80 olika artiklar. Och vilken snackis det blir! ”Wow! Finns det bomullspinnar som är Fairtrade? Det hade jag ingen aning om” säger folk.

Hur ser du på framtiden för hållbart producerade varor?

– Den är tuff och det finns flera utmaningar. Det gäller bland annat att tydligare synliggöra vad Fairtrade står för och vilka möjligheter det skapar för människor som inte har det lika bra som vi. Vad händer när jag handlar en Fairtrade-banan? Vilka blir effekterna om en svensk kommun bara handlar hållbart odlade bananer? Vi måste visa goda exempel, som kaffeodlaren som tack vare Fairtrade kan låta barnen gå i skolan eller bygga ett tak på sin anläggning.

Upplever du att det finns ett engagemang för hållbart tillverkade varor bland andra livsmedelshandlare?

– Definitivt. Det finns ett stort engagemang för hållbarhet – men även för det lokala. Där har vi en utmaning i att visa att det inte finns någon motsättning mellan att handla lokalt och att handla Fairtrade. Vi behöver förklara varför man ska göra både och. När vi lade på en extra krona på mjölken, för att ge till Värmlandsbönderna, så var det inga problem. Folk vill ha en levande landsbygd och inser att det kräver den där extra kronan. Men jag tror att det är lättare att förstå behovet av att handla lokalt, än vikten av att köpa Fairtrade.

Jag tror det är viktigt att visa att vi genom våra inköp också kan bidra till bättre förutsättningar för människor i andra delar av världen.

Det är lättare att förstå bonden, vars mark du åker förbi, än kaffeodlaren längre bort. Jag tror det är viktigt att visa att vi genom våra inköp också kan bidra till bättre förutsättningar för människor i andra delar av världen – till skolgång för barnen, till bättre arbetsplatser… Det gäller att hamna nära hjärtat med Fairtrade också.

Dela