fbpx
Meny
Petra Sundström håller i en uppblåsbar jordglob. Som förtroendevald i Vision arbetar hon med Fair Union-frågor.
Petra Sundström är förtroendevald i Vision där hon sitter i sektionsstyrelsen och har ansvar för Fair Union-frågor. Foto: Jonas Malmström

Porträtt: Petra Sundström

När Petra Sundström gick med i fackförbundet Vision märkte hon att det inte bara var de vanliga fackfrågorna som stod på dagordningen. Det väckte aktivisten inom henne. På sin arbetsplats försöker hon ofta lyfta frågor om klimat och jämställdhet – och bjuda på Fairtrade-fika.

– Vem gillar inte choklad? De flesta arbetsplatser har fikapauser så det är ett bra tillfälle att samla kollegorna för en informationsstund. Även om det bara är några stycken som deltar så känns det som att det ger rätt mycket. Det behövs ju bara några stycken för att budskapet ska få spridning, säger hon.

Fair Union-ansvarig inom Vision

I rollen som förtroendevald i sektionsstyrelsen och Fair Union-ansvarig sprider Petra Sundström kunskap och engagemang bland sina arbetskamrater på Stockholms stads idrottsförvaltning. Fair Union är sedan mer än tio år tillbaka samlingsnamnet för Visions rättvisearbete, miljöarbete och det internationella solidaritetsarbetet.

– Jag vill kunna vara aktivist, men på ett bra sätt. När jag fick höra om vårt begrepp Fair Union upptäckte jag att jag faktiskt kan engagera mig fackligt kring till exempel klimatfrågor, som ligger mig varmt om hjärtat. Då kändes det som att jag hade hittat hem. Här kan jag göra nytta, säger hon.

Att värna om både arbetsmiljö och vårt klimat går hand i hand och handlar om solidaritet för mig.

Vision arbetar för klimatsmarta arbetsplatser, vilket knyter an till Agenda 2030 och mål 12 om hållbar konsumtion och produktion. För Petra Sundström betyder klimatfrågan både det avtryck vi lämnar på vår planet och hur vi påverkar människor runtomkring oss.

– Att värna om både arbetsmiljö och vårt klimat går hand i hand och handlar om solidaritet för mig. Solidaritet för medmänniskor på sin egen arbetsplats men även för dem på en arbetsplats på andra sidan jordklotet. Kan jag vara med och påverka såväl arbetsmiljö som klimatpåverkan till det bättre så tar jag den möjligheten, säger hon.

Fika för förändring

Hennes engagemang har bland annat resulterat i en kortfilmsfestival om arbetsförhållanden i andra länder, som hon anordnade i samband med Fairtrades fikakampanj Fairtrade Challenge. Just Fairtrade-fika på jobbet var något som Petra Sundström tidigt såg som ett sätt att göra skillnad.

– Fairtrade handlar ju om schyssta arbetsvillkor vilket är vad vi i Vision jobbar för. Fackligt arbete innebär till stor del att jobba praktiskt på sin arbetsplats, men det vi konsumerar kan få konsekvenser i andra delar av världen. Det tycker jag att Vision och Fair Union är bra på att uppmärksamma. Och tack vare att Agenda 2030 har kommit upp på bordet har det blivit mer tydligt.

Ett år skapade hon en julkalender till Stockholmsavdelningen inom Vision. På Facebook-sidan fick medlemmarna i uppdrag att utföra en positiv handling varje dag fram till jul.

– Då hade jag självklart med Fairtrade. Det var enkla, konkreta saker som ”bjud dina arbetskamrater på Fairtrade-choklad” eller ”lägg minst två Fairtrade-märkta produkter i din varukorg när du handlar till julbordet”. Sedan fanns det fakta i inlägget om varför du ska bjuda på Fairtrade-choklad, berättar hon.

Lever som hon lär

Petra Sundström tycker att det är viktigt att leva som hon lär och föregå med gott exempel. Men ibland misstänker hon att kollegorna kanske uppfattar henne som lite jobbig.

– Jag tror tyvärr att det väcker lite skuld- och skamkänslor hos andra. Det gjorde det hos mig också i början, jag kände att jag inte gjorde tillräckligt. Och det försöker jag verkligen tona ner. Det är inte så man vinner över någon på sin sida utan snarare genom att uppmuntra alla de där små sakerna som folk gör bra. Det tror jag är jätteviktigt.

”Kroka arm med någon på jobbet”

Hennes tips för att tillsammans åstadkomma förändring är att försöka bli lite bättre på att klappa varandra på axeln och hjälpas åt.

– Man ska alltid försöka organisera sig för det blir ofta bättre om man är fler. Hitta en kompis som du kan kroka arm med på jobbet, som också är intresserad av till exempel jämställdhet, jämlikhet eller HBTQ+. Det är frågor som jag brinner väldigt mycket för, men det är tungt att göra saker själv. Att jobba tillsammans är så mycket enklare.

Petra Sundström
Förtroendevald i Vision där hon ingår i sektionsstyrelsen och har ansvar för Fair Union-frågor. Jobbar som handläggare på idrottsförvaltningen i Stockholms stad. Har tidigare suttit med i styrgruppen för Fairtrade City Stockholm.

Skulle helst Fairtrade-fika med: ”Jag skulle nog vilja Fairtrade-fika med Greta Thunberg för jag tycker att hon är väldigt inspirerande. Den här fantastiska tjejen, som har vuxit till en ung kvinna framför oss, har bara ställt sig upp och tagit fajten. Och det är så jäkla modigt! Jag känner igen mig mycket i henne och önskar att jag hade varit lika modig när jag var 16 år. Sedan tycker jag framför allt att hon har rätt till lite andrum, att få sätta sig ner och fika och prata med någon. Hon får ta emot så mycket skit och kritik för att hon säger sådant som egentligen borde vara ”basic” för oss allihop. Hon pekar bara på forskning – och det försöker jag också göra.”

Favorit-Fairtrade-produkt: ”Jag är så himla glad att jag får äta Delicatobollar igen. De har ju gått över till Fairtrade-certifierad kakao, så nu kan jag äta dem med gott samvete. Men sedan gillar jag all choklad.”

Dela