fbpx
Meny
Porträtt: Reneih Asaad
Reneih Asaad är administratör på Vänersborgs kommuns kontor för hållbar utveckling. Foto: Privat

Porträtt: Reneih Asaad

Reneih Asaad hade bara varit i Sverige i två år när hon fick i uppdrag att jobba med Fairtrade City på Vänersborgs kommun. Då visste hon inte vad rättvis handel var. I dag berättar hon om etisk konsumtion för nyanlända och översätter information om det till arabiska.

Reneih, hur föddes ditt engagemang?

– Jag kom till Sverige från Syrien 2015. Året därpå började jag jobba som studiehandledare i Vänersborgs kommun och sedan 2017 jobbar jag som administratör för hållbar utveckling. När jag träffade min chef lämnade han över en lista med uppgifter till mig, och högst upp på den stod Fairtrade City. Jag visste ingenting om vad det var! Fairtrade betyder ju rättvis handel, så jag funderade: Varför är denna handel rättvis? Eftersom jag är så nyfiken av mig började jag leta efter information. Och av det jag läste blev jag så intresserad av att jobba med detta!

Vad var det som intresserade dig?

– Jag tycker syftet är viktigt. Det handlar bland annat om att avskaffa barnarbete och att barn ska kunna gå i skolan. Att få jobba med fattigdomsfrågor och de globala utvecklingsmålen är otroligt viktigt för mig. Eftersom jag själv inte visste något om hållbar handel tidigare vill jag öka kunskapen bland nyanlända. Därför har jag försökt översätta texter om hållbar handel till arabiska. Jag har besökt språkkaféer och berättat min historia, vilket har varit jättekul!

Reneih Asaad
Administratör på Vänersborgs kommuns kontor för hållbar utveckling.

Skulle helst Fairtrade-fika med: Mina kollegor för att de vet hur engagerad jag är inom området och de uppskattar det jag har gjort.

Favorit-Fairtrade-produkt: Bananer, vi köper mycket bananer i min familj.

Vad har du fått för respons när du varit ute på språk-kaféer?

– Jag har fått väldigt bra respons. Människorna jag mött har tyckt att det är bra att jag översatt informationen till arabiska. De gillade tanken på att det finns ett särskilt syfte med att göra vissa val när man handlar. Jag tycker att det är så roligt att prata med folk och berätta om saker de inte känner till.

Hur ser du på framtiden för hållbar handel?

– Jag tror att det kommer att öka mycket. Jag märker när jag är ute och handlar att många affärer är engagerade och tar in hållbart producerade varor. Och många konsumenter handlar dessa produkter. Jag är en av dem! I en butik berättade personalen för mig att de sålde mer av Fairtrade-bananerna än av de konventionella. När vi arrangerade en baktävling där bidragen skulle innehålla etiskt hållbara råvaror erbjöd Hemköp alla som köpte Fairtrade-kakao ett extra paket på köpet. Butiken fixade ett bord med olika Fairtrade-produkter och gav rabatt under baktävlingsperioden.

Varför är hållbar handel en viktig fråga för kommuner?

Det handlar om alltifrån miljöhänsyn vid odlingen till att föräldrarna ska få en förbättrad ekonomi så att deras barn kan studera.

– Därför att hållbar handel är en del av de globala målen som vi alla ska jobba med. Det handlar om allt från miljöhänsyn vid odlingen till att föräldrarna ska få en förbättrad ekonomi så att deras barn kan studera. Mina barn pratar mycket om det, att om vi köper de här varorna så kan andra barn få det bättre.

Berätta lite om er satsning ute på Vänersborgs äldreboenden?

– På grund av coronapandemin har Vänersborgs kommun skapat en grupp som har i uppgift att stötta riskgrupper. Vi som engagerar oss i den är kommunanställda som jobbar med äldre eller med hållbar utveckling. Eftersom alla äldreboenden har besöksförbud ville vi hitta på något roligt för personalen och de som bor där. Och eftersom vi inte kunnat göra några av de planerade Fairtrade City-aktiviteterna under våren fick jag idén att skicka Fairtrade-rosor till de äldre. Vi ville ge dem blommor för att visa att vi tänker mycket på dem – och skänka bananer och choklad som kan göra dem glada. Vi åkte runt till alla äldreboenden i kommunen och det var den bästa dagen i mitt liv här i Vänersborg. Det är så roligt att sprida glädje. Vi lämnade allt utanför – så fick personalen komma och hämta. Jag har även erbjudit mig att hålla föreläsning om hållbar handel för de äldre via Skype.

Reneihs tre tips till engagerade inom Fairtrade City:

1. Hitta vägarna för att sprida information. Ta reda på vilka träffpunkter som finns i kommunen, exempelvis bibliotek och språk-kaféer, så att du kan dela information till grupper som inte vet något om hållbar handel och etisk konsumtion.

2. Ta fram information på andra språk eller lättläst svenska. Du behöver inte översätta all information, men se till att de viktigaste nyheterna och informationen finns översatt eller på lättläst svenska, utan långa ord som inte alla förstår.

3. Var ute och träffa folk. Gå ut på stan och visa produkter och dela ut choklad!

Dela