Meny
Visa dubbel omtanke under coronakrisen

Visa dubbel omtanke under coronakrisen

Den pågående coronakrisen drabbar just nu allt fler människor världen över. Fairtrade Sverige följer svenska myndigheters rekommendationer för att undvika smittspridning och för att upprätthålla verksamheten.

Coronakrisen tvingar stater, företag, organisationer och individer att agera för att begränsa smittspridningen. Här har vi alla ett ansvar. Samtidigt fortskrider vårt internationella arbete för att Fairtrade-certifierade råvaruproducenter ska kunna producera och sälja sina efterfrågade råvaror till svenska företag och konsumenter. Vi är många som vill fortsätta konsumera kaffe, bananer och kakao med respekt för mänskliga rättigheter och miljö – även under coronakrisen.

Vi är beroende av varandra

I tider av kris tenderar vi att vända oss inåt. Men coronakrisen slår globalt, både genom att många blir sjuka och genom negativ påverkan på inkomster och handel. Kanske kan vi ta oss ur den här krisen med en djupare insikt om hur vi alla är beroende av varandra?

Fairtrade Sverige kommer engagerat att fortsätta arbeta för att skapa långsiktig positiv skillnad för de människor som producerar råvaror i länder med utbredd fattigdom – råvaror som oftast inte går att producera i Sverige. Detta långsiktiga arbete kommer nu att vara viktigare än någonsin.

Här finns både hoppfullhet och möjligheter. Låt oss ta hand om varandra, våra nära och kära, utan att glömma de människor som befinner sig lite längre bort. Genom Fairtrade kan vi fortsätta visa dubbel omtanke med choklad, kaffe och rosor till människor i vår närhet och till de som odlat råvarorna. Tillsammans kan vi fortsätta göra skillnad.

/Ola Höiden, tf generalsekreterare Föreningen för Fairtrade Sverige
& Cecilia Ceder, vd Fairtrade Sverige AB

Dela