fbpx
Meny
Fairtrades generalsekreterare Hewan Temesghen med en kaffekopp.
Fairtrades generalsekreterare Hewan Temesghen fikar Fairtrade.

100 000 chokladbollar – nu drar vi i gång årets största fika!

Nu drar vi i gång årets stora fikautmaning och bakar 100 000 chokladbollar! Under Fairtrade Challenge vill vi synliggöra de människor som gör vårt fika möjligt – de som odlar kaffebönorna, plockar tebladen eller skördar kakaofrukterna.

I år har kampanjen ett särskilt fokus på kakaobranschen och barnarbete, eftersom FN utsett 2021 till det internationella året för avskaffande av barnarbete.

Och tyvärr är det så att bakom den goda choklad vi njuter av i Sverige finns en risk att ett barn har behövt arbeta, istället för att gå i skolan. Den allra största delen av den kakao vi konsumerar kommer från Elfenbenskusten och Ghana. Där arbetar närmare 1,6 miljoner barn i åldern 5–17 år inom kakaobranschen. Det är ungefär lika många barn som det finns i samma åldersgrupp i hela Sverige. De allra flesta barnen är involverade i det som FN klassar som farligt arbete: de bär tungt, använder macheter och utsätts för farliga kemikalier.

Hur är det möjligt? Det handlar framför allt om fattigdom. En genomsnittlig kakaoodlare i Elfenbenskusten tjänar bara en dryg tredjedel av det som behövs för att se till att familjen har råd med näringsrik mat, en anständig bostad och skolgång till barnen. De människor som gör det möjligt för oss att njuta av choklad lever själva oftast i extrem fattigdom. För att familjen ska klara sig måste även barnen jobba.

Fairtrade innebär att odlarna får en tryggare familjeförsörjning genom ett minimipris som minst täcker produktionskostnaden. De får också en Fairtrade-premie som de själva bestämmer hur de vill investera. Bland annat används den för att förbättra jordbruket eller för att bekosta barnens skolgång.

100 000 chokladbollar – för alla barns rätt att gå i skolan


Därför lanserar vi chokladbollsutmaningen. Vi vill tillsammans med er baka 100 000 chokladbollar på Fairtrade-märkt kakao för alla barns rätt att gå i skolan! För vi vet att en mer hållbar kakaobransch kan förändra människors liv på ett helt avgörande sätt:

– Tidigare kunde jag varken spara pengar eller låta mina barn gå i skolan. Men nu fortsätter de sina studier, en på gymnasiet och den andra på yrkesskola.

Orden kommer från kakaoodlaren Yaa Asantewaa, ordförande för ett kakaokooperativ i Ghana. Och jag tycker att de säger så mycket om vad Fairtrade handlar om – att ge människor egenmakt och möjlighet att förändra sina liv. Så jag hoppas att du, liksom jag, deltar i årets största fikahändelse Fairtrade Challenge. Själv har jag, tillsammans med mina barn, hittills bakat 100 chokladbollar – för alla barns rätt att gå i skolan. Hur många bakar du?

Dela