fbpx
Meny
En man skördar druvor på en vinodling i västra Argentina.
Argentina är känt för sina högt belägna vingårdar längs bergskedjan Anderna. Foto: Bodega La Riojana Coop, Chilecito, Argentina

Argentina lockar ny generation av vinmakare

Viner från Argentina står för cirka en tredjedel av Systembolagets försäljning av etiskt märkta produkter. Trendiga höghöjdsviner och ekologisk odling bidrar till en spännande utveckling av vinproduktionen, enligt Marie Hultin, inköpare på Systembolaget.

– En ny generation av vinmakare vill ta vara på landets unika förutsättningar, och inte göra viner som alla andra, säger hon.

Argentina är känt för sina högt belägna vingårdar längs bergskedjan Anderna. I den nordliga provinsen Salta ligger de på upptill 3 000 meters höjd. Här har odlarna lyckats med landets två signaturdruvor malbec och torrontés.

– Det är ett av de områden där utvecklingen av premiumvin går fortast, säger Marie Hultin och berättar att Argentina under de senaste fem, tio åren har börjat få ett nationellt självförtroende vad gäller vinodling och vintillverkning.

Marie Hultin är inköpare på Systembolaget med ansvar för Argentina. Foto: Magnus Fond

Förut var det vanligt att argentinska vinproducenter förlitade sig på hjälp från kända internationella vinmakare. I dag är det en ny generation av argentinska vinmakare, barnen i familjeägda företag, som har klivit in och håller på att ta över verksamheten.

– De har gått på universitetet och jobbat med skördar utomlands. Nu kommer de hem till Argentina och vill ta vara på landets unika förutsättningar, och inte göra viner som alla andra. De vill verkligen göra sin egen grej och se det man har i stället för att försöka efterlikna någon annan. Så det sker en väldigt intressant och väldigt snabb utveckling just nu.

Utmaningar för handeln i Argentina

Men även om vinindustrin i Argentina genomgår en modernisering och kvaliteten på vinerna har förfinats, finns det fortfarande stora utmaningar. För de anställda på vinodlingarna är anställningsvillkoren ofta mycket dåliga. Det handlar vanligtvis om osäkra anställningar och extremt låga löner.* Till exempel har konkurrensen om arbetstillfällena blivit större på grund av att migrantarbetare från grannlandet Bolivia söker jobb på odlingarna. Det har lett till en lönedumpning i branschen.

– Producenter tar ofta den billigaste arbetskraften så att de kan ha mer konkurrenskraftiga priser. Kommer det ett stort antal migrantarbetare som jobbar för lite pengar, då blir det den typen av lönesättning som råder. Och det är ju olyckligt, säger Marie Hultin.

La Rioja är en av Argentinas viktigaste vinregioner eftersom klimatet i den västliga provinsen är varmt och torrt. Foto: Bodega La Riojana Coop, Chilecito, Argentina

Den ekonomiska och politiska situationen i landet har också gjort det svårt för odlare i familjejordbruk att konkurrera med större vinproducenter på den globala marknaden.

– De har under många år brottats med skenande inflation och tullar som förhindrar enkel handel. Det är otroligt svårt att göra affärer när en peso är värd tio kronor ena dagen och fem kronor nästa dag.

”Certifieringar är ett starkt verktyg”

Etiska märkningar spelar en viktig roll för att ge odlare i länder med utbredd fattigdom tillgång till exportmarknaden och en bättre betalning för vinerna. Samtidigt får anställda en tryggare försörjning tack vare omfattande kriterier som arbetsgivaren måste uppfylla. När Marie Hultin köper in viner frågar hon därför aktivt efter etiskt producerade viner från exempelvis Fairtrade-certifierade odlingar.

– Vi som jobbar med länder där det finns problem med social och miljömässig hållbarhet tar ju det här med etiska certifieringar på stort allvar. Det är ett starkt verktyg för att påverka, säger hon.

Fastän det statligt ägda bolaget måste förhålla sig neutralt – och inte får ge något land eller någon producent företräde till butikshyllorna – finns det ändå möjlighet att ställa krav, förklarar Marie Hultin. Som en av världens största köpare av vin är det många som vill göra affärer med Systembolaget.

– Då kan vi sätta press genom att säga att vi vill ha produkter som är spårbara och hållbart producerade. Det är det som gäller om ni vill göra business med oss. Eftersom vi försöker hålla hållbarhetsfanan superhögt kan det inte finnas någon form av tveksamheter kring hur produkterna har producerats, säger hon.

Av allt argentinskt vin som såldes på Systembolaget under 2020 var 64 procent etiskt märkta produkter, som hade någon av märkningarna Fairtrade eller Fair for Life. De etiska vinerna har dominerat försäljningsstatistiken över argentinska viner de senaste åren, även om siffran har varierat något i samband med att sortimentet och volymerna förändrats.

Klimatet främjar ekologisk odling

Majoriteten av de etiskt märkta vinerna från Argentina är dessutom ekologiska. I det avlånga landet är vinplantagerna vitt utspridda från norr till söder, ända ner till 42:a och 43:e breddgraden i provinsen Chubut. Odlingsklimatet skiljer sig åt mellan regionerna och lämpar sig för olika typer av druvor. Det är främst de gynnsamma förutsättningarna i nordvästra Argentina som har lett till att landet producerar en exceptionellt hög andel ekologiska viner.

– Två tredjedelar av Systembolagets argentinska produkter är i dag ekologiska, och det har ju med tillgång att göra.

Anderna bidrar till ett gynnsamt klimat för vinodling. De varma provinserna Mendoza och San Juan producerar mest vin.

Ett torrt klimat gör det enklare att hålla olika typer av angrepp i schack utan att behöva bespruta druvorna. Därför ligger större delen av Argentinas vinodlingsareal i den västra provinsen Mendoza. Om det inte vore för smältvatten från bergen, skulle området vara en öken. Här produceras cirka 80 procent av landets vin, och enligt Marie Hultin blir det allt vanligare med höghöjdsodling.

– Ju högre upp man kommer, desto starkare blir solstrålarna. Då skyddar sig druvorna mot UV-strålningen genom att bilda lite tjockare skal, vilket gör att man kan laborera med viner som får mer färg, mer kraft, man kan få mer strävhet om det är det man önskar, och mer smak.

Dessutom gynnas druvorna av att skillnaden mellan dagstemperatur och nattemperatur är väldigt stor uppe i bergen. Men framför allt blir det inte lika varmt och odlarna har då större möjlighet att reglera mognadstiden.

– Eftersom det är svalare blir mognadsperioden längre och när mognaden får ta längre tid blir det bättre kvalitet på druvorna. Det ger i sin tur en helt annan kvalitet på vinerna. Tanninstrukturen, alltså vinets strävhet, blir annorlunda; syran blir högre; frukterna blir mer delikata och aromerna mer uttalade, säger Marie Hultin.

Argentina har utvecklat druvan malbec

Närmare 60 procent av druvorna som odlas i Argentina är blå druvor, och av dem dominerar sorten malbec. Den trivs väldigt bra i landet, som faktiskt odlar 80 procent av världens malbec. Och när det gäller landets flagskeppsdruva har den andra generationens vinmakare bidragit till att skapa en variation, förklarar Marie Hultin. Bland annat anlitar de agronomer som är specialister på jord och plantor, experimenterar med druvkloner och anpassar odlingen därefter. Många vingårdar har ändrat tidigare praxis och investerat i nya, bättre metoder, såsom droppbevattning. Resultatet har blivit att det är svårare att prata om en generell stil på dagens malbecviner – och det är just det som producenterna är ute efter, menar hon.

– Alla de här sakerna leder till att vinet blir mer diversifierat, det blir mer uttryck av ”terroir”, och det blir högre kvalitet på allting egentligen.

Det Fairtrade-certifierade vinkooperativet La Riojana består av omkring 500 familjejordbruk. Foto: La Riojana/CLAC

Terroir är ett begrepp som för samman en rad parametrar: klimat, jordmån, olika typer av fukt i jorden, berggrund, ålder på vinrankor, med mera.

– Det är ett samlingsord för förutsättningarna i vinodlingen, och det är terroiren man vill ska uttrycka sig. En del viner blir väldigt mineraliska, en del får en mörk fruktighet och en del får mycket toner av viol. Det blir en så pass stor skillnad nu för tiden.

Viner från Argentina ökar i popularitet

Bland de gröna druvorna är det sorten torrontés som är vanligast. Den odlas exempelvis i provinsen La Rioja, där också det största Fairtrade-certifierade kooperativet La Riojana finns.

– Torrontés är en extremt aromatisk druva som blir riktigt skarp och kompakt i sin kryddighet och blommighet. Den är väldigt speciell, men när vinet görs bra blir det otroligt gott. Det har inslag av liljor, ingefära och så mycket kryddor.

Sammantaget har bredden av vinstilar i kombination med goda skördar de senaste åren, och bättre kvalitet bidragit till att viner från Argentina ökat i popularitet. På Systembolaget pekar försäljningskurvan för argentinska viner uppåt och mellan maj 2020 och maj 2021 ökade försäljningen med 15 procent.

– Det är en ganska stark uppgång och ingenting visar på att den kommer att hejdas, snarare tvärtom.

Den aromatiska druvsorten torrontés har blivit Argentinas gröna signaturdruva. Foto: La Riojana/CLAC

* Alla företag som levererar dryck till Systembolaget måste följa Systembolagets uppförandekod. Den är framtagen av organisationen Amfori Business Social Compliance Initiative (BSCI) och bygger på FN:s och andra internationella organs konventioner om mänskliga rättigheter och miljöhänsyn. Efterlevnaden av uppförandekoden kontrolleras av Systembolaget i samarbete med Amfori BSCI utifrån regelbunden riskbedömning av aktörerna i leverantörskedjan.

Etiska märkningar ingår som en väsentlig del i helhetsbedömningen av producenter och/eller odlare då dessa i mångt och mycket täcker upp för kraven i uppförandekoden om arbetsförhållanden, mänskliga rättigheter och miljöhänsyn.

Dela