fbpx
Meny
Rosodlare i Kenya med rosor i famnen
Sex av tio rosor som såldes i Sverige 2020 var Fairtrade-märkta. Grace Mwangi arbetar på en Fairtrade-certifierad plantage i Kenya. Foto: Christoph Köstlin

Första blombuden med Fairtrade-rosor

För första gången har en av Sveriges största blomsterförmedlare valt att satsa på Fairtrade-märkta rosor. Nu lanserar Euroflorist en Fairtrade-märkt bukett med hållbart odlade rosor från Östafrika.
– Det här är ett mycket efterlängtat beslut från Euroflorist. Blomsterbranschen i Östafrika håller på att återhämta sig efter ett tufft år med corona. Nu är det viktigare än någonsin att handeln med blommor sker med respekt för mänskliga rättigheter och miljö, säger Hewan Temesghen, generalsekreterare, Fairtrade Sverige.

Tolv år efter att Fairtrade-rosor lanserades på den svenska marknaden erbjuder nu en av Sveriges ledande blomsterförmedlare Fairtrade-märkta blommor. Det innebär att även den som vill skicka blombud kan välja ett etiskt alternativ.

– Att jobba med Fairtrade är ett led i de målsättningar inom hållbarhet baserat på FN:s hållbarhetsmål som vi har satt upp och därför kommer vi löpande fortsätta att utveckla vårt Fairtrade-sortiment, säger Per Lindsjö, koncernchef på Euroflorist.

Fler blombud under pandemin

Blomsterförsändelser har ökat stort under pandemin. Och att de Fairtrade-märkta rosorna nu finns med i sortimentet går i linje med ett ökat intresse för hållbart odlade blommor bland konsumenter. I dag är mer än sex av tio rosor på den svenska marknaden Fairtrade-märkta.

– Vi har ökat antalet blomsterbud väldigt mycket sedan pandemin började och tror också på en fortsatt positiv utveckling. E-handeln har gynnats generellt och många nya kundgrupper har tillkommit säger Per Lindsjö, koncernchef på Euroflorist.

Det är detaljhandeln som stått för ökningen av Fairtrade-märkta rosor de senaste åren. Flera kedjor har valt att endast sälja Fairtrade-rosor. Men bland floristerna har utbudet av etiskt märkta blommor inte varit särskilt stort.

– Därför är det oerhört glädjande att en av Sveriges ledande blomsterförmedlare tagit tydlig ställning för en mer hållbar handel med blommor. Genom Fairtrade får de anställda på blomsterplantagerna i Kenya och Etiopien högre löner och en premie att investera i lokalsamhället, säger Hewan Temesghen.

De Fairtrade-märkta rosor som går att hitta i Sverige kommer främst från Östafrika. Där har tusentals blomanställda blivit av med sina arbeten till följd av coronapandemin. En ros märkt med Fairtrade betyder att den har odlats med högst ställda krav på social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet.

Dela