fbpx
Meny
Hewan Temesghen
Fredagen den 17 december är Fairtrades generalsekreterare Hewan Temesghen temagäst i Musikhjälpen.

Fairtrade gästar Musikhjälpen

Klockan 13:00 i dag gästar Hewan Temesghen, generalsekreterare för Fairtrade Sverige, Musikhjälpen i Norrköping. Hon kommer prata om vilken roll den internationella handeln har för att vi ska kunna få en värld utan barnarbete.  
– Menar vi allvar med att avskaffa barnarbete måste vi fokusera på att bekämpa fattigdom. Och då behöver de människor som odlar de råvaror vi konsumerar få bättre betalt, säger hon.

Av de 160 miljoner barn som arbetar i dag befinner sig ungefär 70 procent inom jordbrukssektorn. Barnarbete förekommer inom produktionen av flera varor som de flesta av oss har hemma. Det handlar bland annat om kaffe, te, kakao, ris, socker, bomull och bananer. Fairtrade jobbar med samtliga dessa råvaror.

– Genom att exempelvis välja Fairtrade-märkt kakao bidrar du till att odlaren får bättre betalt och därmed har ökade möjligheter att låta sina barn gå i skolan, istället för att arbeta, säger Hewan Temesghen.

I produktionen av kakao i Elfenbenskusten och Ghana arbetar i dag närmare 1,6 miljoner barn i åldern 5 – 17 år. Det är ungefär lika många barn som det finns i samma åldersgrupp i Sverige. De flesta arbetar med farligt arbete. De bär tungt, använder vassa macheter och utsätts för farliga kemikalier.

Hewan Temesghen och Brita Zackari i Musikhjälpen

Fairtrade-premien investeras i skolgång

Fairtrade arbetar för att motverka barnarbete på flera sätt. En bättre betalning är en central del, eftersom fattigdom är grundorsaken till barnarbete. En genomsnittlig kakaoodlare i Elfenbenskusten tjänar exempelvis bara en tredjedel av vad hon eller han behöver för att ha råd med bland annat näringsrik mat, skolgång till barnen och en anständig bostad. Vid försäljningen av Fairtrade-certifierade råvaror får odlarna och anställda dessutom en premie som de själva beslutar hur de ska använda. Ofta investeras den i utbildning. Det kan handla om att bygga en skola, ordna med skoltransporter, bekosta skolmaterial eller ge stipendier för vidare utbildning.

Barnarbete är förbjudet enligt Fairtrades kriterier och Fairtrade arbetar proaktivt med frågan på flera sätt. Exempelvis genom att utbilda om barns rättigheter, men också genom att stötta odlarna i att införa program för att upptäcka och åtgärda barnarbete. I det arbetet spelar de unga i lokalsamhället en viktig roll.

– Barnarbete är ett komplext problem och det kräver åtgärder av flera olika aktörer. Konsumenter, företag och politiker kan alla vara en del av lösningen, säger Hewan Temesghen.

Om du inte kan se eller lyssna live kan du titta i efterhand på Musikhjälpen i SVT Play.

Dela