fbpx
Meny
Shekiba Bahmani är ambassadör för Fairtrade.
"Jag ville veta mer för att kunna göra mer", säger Shekiba Bahmani, som bestämde sig för att bli Fairtrade-ambassadör. I dag är hon en av två samordnare för Göteborgs engagemangsgrupp. Foto: Privat

Porträtt: Shekiba Bahmani

Shekiba Bahmani jobbar ideellt med att skapa engagemang kring Fairtrade och informera om vad schysst handel har för betydelse. Att välja Fairtrade-märkta produkter ser hon som en självklarhet.

– För mig handlar det om enkla val i vardagen som kan vara avgörande för någon annan, säger hon.

Sommaren 2020 blev Shekiba Bahmani en av två samordnare för Fairtrade-ambassadörer i Göteborg. Förutom att hålla igång gruppen genom att bjuda in till möten och aktiviteter har hon hittills fokuserat på kunskapsspridning. Hon försöker upplysa människor som hon pratar med om hur de kan göra skillnad i egenskap av konsumenter.

– Jag tycker att vi har ett ansvar, speciellt som västerlänningar. Vi använder oss dagligen av så mycket produkter och varor som många kanske inte ens vet var de kommer ifrån, eller hur de har odlats och framställts, säger Shekiba Bahmani.

Brinner för mänskliga rättigheter

Kunskap tror hon är nyckeln för att folk ska vilja bidra till en hållbar världshandel. Anledningen till att hon själv bestämde sig för att gå Fairtrades ambassadörsutbildning var just hennes nyfikenhet på hur Fairtrade-märkningen fungerar.

– Fairtrade har alltid varit något som jag har varit intresserad av, men inte varit superinsatt i. Jag ville veta mer för att kunna göra mer. Det hela grundar sig i min passion för mänskliga rättigheter, säger Shekiba Bahmani, som har en kandidatexamen i fred och utveckling.

Eftersom vi ändå kommer att köpa varorna som vi behöver, varför inte då göra ett aktivt val som kan innebära en förändring i en annan människas liv?

För en del kan det säkert kännas svårt att påverka saker och ting i en värld full av orättvisor – att blunda är lättare, menar Shekiba Bahmani. Men som Fairtrade-ambassadör vill hon visa att det vi gör tillsammans har betydelse. Hon anser att det handlar om enkla val i butiken.

– Vi kommer ju alltid att äta och vi kommer alltid att handla. Eftersom vi ändå kommer att köpa varorna som vi behöver, varför inte då göra ett aktivt val som kan innebära en förändring i en annan människas liv?

”Fairtrade är mycket mer hållbart”

Shekiba Bahmani ser Fairtrade som ett viktigt och bra verktyg för att nå rättvisa och ge odlare och anställda möjligheten att förändra sina egna liv.

– Många tänker kanske att bistånd är det enda sättet, men jag tycker att Fairtrade är mycket mer hållbart. För målet är väl inte att bidrag ska vara lösningen på världens fattigdomsproblem, utan att de människor som lever i fattigdom ska kunna försörja sig själva i slutändan? Och jag tror att försäljningen av Fairtrade-produkter, och systemet med en premie, ger människor en chans att göra det, säger hon.

Ambassadörsutbildningen och rollen som samordnare har bland annat fört med sig att hon har fått utbyta erfarenheter med andra som brinner för samma frågor. Coronapandemin har dock ställt till det på aktivitetsfronten. Som representant för gruppen hade Shekiba Bahmani sett fram emot att få hålla föredrag i så kallade utsatta områden, där faktorer som utanförskap och språkhinder kan vara orsaker till att invånarna inte snappar upp information om Fairtrade.

– Mina planer var att jag skulle ut och föreläsa och verkligen engagera mig mer på plats. För jag tycker att det är mycket lättare att fånga personer då. Så det har varit lite tråkigt att jag inte har kunnat göra det.

Gruppen hyllade försäljningsställen

I stället har hon och övriga ambassadörer i Göteborgs engagemangsgrupp satsat på digitala möten och under Fairtrades höstkampanj 2020 genomförde de en kärleksaktion. På Facebook kärleksbombade gruppen två försäljningsställen med hjärtan i Fairtrade-färgerna blått och grönt. Mottagarna var Bio Roy, som serverar Fairtrade-fika, och livsmedelsgrossisten Sackeus, som säljer produkter till kaféer, restauranger och butiker.

– Vi kom fram till att vi alla var väldigt nöjda med dem och deras utbud. Så vi kände att vi ville visa vår uppskattning. Och för varje kommentar spreds den här kärleksbombningen i nästa persons flöde och vidare till vänners vänner, säger Shekiba Bahmani.

När man ser att staden tar ansvar tror jag att det motiverar människor att engagera sig.

Hon är dessutom positiv till att Göteborg är en diplomerad Fairtrade City. Det innebär att staden verkar för en etisk konsumtion och hållbar handel i linje med Agenda 2030.

– Både småskaligt och storskaligt engagemang är bra. Självklart har vi individer ett ansvar och kan göra skillnad. Men jag tror också att det storskaliga arbetet behövs. När man ser att staden tar ansvar tror jag att det motiverar människor att engagera sig. Det är en etisk satsning som jag tycker är väldigt fin.

Vad har du för tips till andra som vill engagera sig?

– Man kan börja med att handla Fairtrade. Bara en ändring i det man köper är ett stort engagemang. För det börjar där. Men sedan skulle jag absolut vilja tipsa om att bli ambassadör. Dels för den goda gemenskapen och att man är en del av ett jätteviktigt team, dels för den oerhört viktiga kunskapen som man får. Den tycker jag faktiskt att alla ska ha.

Shekiba Bahmani
En av två engagemangssamordnare för Fairtrade-ambassadörer i Göteborg. Har en kandidatexamen i fred och utveckling.

Skulle helst Fairtrade-fika med: ”Jag skulle vilja fika med Greta Thunberg för att jag tror på kommande generationer. Vi har lyssnat så mycket på äldre generationer om vad som är bra för den här världen, men på något sätt glömmer vi bort att det faktiskt är nästa generation som ska ta över. Och deras idéer och tankar tas inte på tillräckligt allvar, tycker jag. Så jag hade valt Greta Thunberg för att få höra hennes tankar och planer för framtiden.”

Favorit-Fairtrade-produkt: ”Bananer är favoriten. Det finns i min vardag nästan hela tiden och är någonting som jag köper ofta, så att få köra Fairtrade på den känns ju verkligen skönt. Nu vet jag var mina bananer kommer ifrån, jag vet hur de har odlats och under vilka omständigheter.”

Dela