Meny
Kakaoplantor
Kakaoplantor på en odling i Ghana. Foto: Francis Koroko

Så kan den offentliga upphandlingen bli mer hållbar – webbinarium

Barnarbetet ökar i världen för första gången på 20 år. Koldioxidutsläppen fortsätter. Hur kan den offentliga upphandlingen bidra till Agenda 2030 i ännu högre utsträckning? Vilka utmaningar har myndigheter för att säkerställa hållbara leverantörskedjor? Vilka ramverk och resurser behöver stärkas? Och hur kan produktcertifieringar bidra till en mer hållbar upphandling?

I januari 2022 höll Fairtrade Sverige ett webbinarium om hållbar upphandling. Under webbinariet presenterades en ny upphandlingsrapport som bygger på enkätsvar från tjänstepersoner på 422 svenska myndigheter. Rapporten, som är ett initiativ av Fairtrade Sverige, Fackförbundet ST och Vision, visar att den offentliga upphandlingen har en stor outnyttjad potential att bidra till en mer hållbar samhällsutveckling.


Webbinariet på Youtube: Så kan den offentliga upphandlingen bli mer hållbarPå webbinariet medverkade

  • Ida Karkiainen, civilminister – Regeringens initiativ för en mer hållbar upphandling
  • Hewan Temesghen, generalsekreterare Fairtrade Sverige – Lansering av rapporten Så kan den offentliga upphandlingen bli mer hållbar
  • Parul Sharma, människorättsjurist med fokus på hållbarhetsfrågor – Risker i de globala leverantörskedjorna och hur upphandling kan bidra till att leverantörer hanterar dem hållbart
  • Veronica Magnusson, förbundsordförande Vision – Varför bryr sig facket om offentlig upphandling?

Moderator: Britta Lejon, förbundsordförande ST

Fairtrade Sverige var avsändare tillsammans med Vision och Fackförbundet ST.

För frågor om rapporten, kontakta: Pontus Björkman, policyrådgivare på Fairtrade Sverige, pontus.bjorkman@fairtrade.se

”Den tydligaste slutsatsen av rapporten är att politiker och ledningspersoner på alla nivåer behöver bidra till att arbetet med hållbar upphandling växlas upp.”

Hewan Temesghen, generalsekreterare Fairtrade Sverige, på webbinariet om hållbar upphandling
Dela