Tack för alla Fairtrade-fikor
Vilka Fairtrade-fikor vi har haft! Och vad det har rullats chokladbollar! På förskolor och äldreboenden, i församlingar och scoutgårdar, av hemmabagare och proffs. Ni har visat ett helt fantastiskt engagemang!
Själv har jag bakat mer chokladbollar än någonsin tidigare, till mina barns stora förtjusning. Vi har stått tillsammans vid köksbordet och rullat och provsmakat. Där och då blir det extra tydligt för mig varför jag brinner för det jag gör – och varför jag känner en så stark övertygelse om att den internationella handeln kan och måste bli mer hållbar. Jag vill inte att den goda choklad jag ger mina barn ska produceras på bekostnad av andra barns välmående. Vetskapen om hur utbrett barnarbete är i världen ger mig en enorm drivkraft att verka för förändring.
Och det som är så fantastiskt med vårens fikautmaning är att det blir tydligt hur många vi är som vill samma sak. Oavsett om du antog chokladbollsutmaningen eller deltog i Fairtrade Challenge genom andra Fairtrade-fikor så har du varit med och gjort skillnad. De människor som gör vårt fika möjligt, de som odlar kaffebönor eller plockar kakaofrukter, får en tryggare familjeförsörjning med Fairtrade. Deras barn får ökade möjligheter att gå i skolan.
Annorlunda Fairtrade-fikor
En fikakampanj mitt under en pågående pandemi innebär extra utmaningar. Det har inte varit lika lätt som tidigare år att samlas och fika tillsammans. Därför har det varit roligt och inspirerande att höra hur människor runt om i Sverige antagit utmaningen att fika Fairtrade 2021. Det finns scouter som paddlat kanot till en strand och gjort chokladbollar utomhus, och lärare som överraskat sina elever med chokladbollar efter ett skollopp. Det har arrangerats digitala fikor på arbetsplatser – och även en digital after work med chokladbollsbakning. Företag som säljer Fairtrade-märkta produkter har tagit fram egna chokladbollsrecept och kryddat bollarna med Fairtrade-märkt ingefära eller Fairtrade-märkt te med smak av chili och choklad. Det har bjudits på chokladbollar i fikarum och delats ut påsar med Fairtrade-märkta godsaker till personalen.
Idérikedomen har varit på topp. Och själva chokladbollsutmaningen resulterade i närmare 64 000 chokladbollar! Jag utmanade Lidls Sverigechef Johan Augustsson och Ricard Sjöberg från Postkodlotteriet under våra fikor som du kan se på Instagram. Och självklart antog de utmaningen!
Samtal om Fairtrade
Utöver alla goda Fairtrade-fikor har kampanjen också gett möjlighet till samtal om varför Fairtrade finns och vilka problem och möjligheter som den internationella handeln innebär. Fackförbundet ST höll en digital föreläsning om Fairtrades arbete för anständiga arbets-och levnadsvillkor och Alnö scoutkår har pratat om vikten av utbildning för att ta sig ur fattigdom. I Eskilstuna ordnade ABF Sörmland, tillsammans med Eskilstuna Fairtrade City, ett digitalt samtal med Anne-Marie Yao från Fairtrade Africa. Hon berättade om utmaningarna inom kakaobranschen, såsom alldeles för låga inkomster och klimatförändringar som hotar produktionen. Men hon berättade också hur Fairtrade gör skillnad genom bättre betalning till odlarna och investeringar i barnens skolgång via Fairtrade-premien. Och hur kvinnor i kakaokooperativen får ökat inflytande och egenmakt via Fairtrades ledarskapsskola för kvinnor.
Fairtrade bidrar till verklig förändring för 1,7 miljoner odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom. Och ju fler vi är som väljer Fairtrade – desto större skillnad gör vi.
Jag vill rikta ett stort och varmt tack till dig som deltog i kampanjen! Tack till alla engagerade privatpersoner, församlingar och ungdomsorganisationer, fackförbund och företag. Tack till förskolor och skolor, fritidsgårdar och äldreboenden, Fairtrade City-diplomerade kommuner och regioner. Jag hoppas att ni fortsätter att välja schysst producerade varor till årets övriga fikastunder och att ni deltar i nästa års Fairtrade Challenge när vi förhoppningsvis kan träffas och sitta tillsammans runt fikaborden.
Hewan Temesghen, generalsekreterare Fairtrade Sverige