Meny
Kommunalrådet Mohamad Hassan och Fairtrades generalsekreterare Hewan Temesghen visar ett diplom med texten "Årets Fairtrade City 2021: Uppsala"

”Vi agerar lokalt, men påverkar globalt”

I Uppsala i dag delade Fairtrades generalsekreterare Hewan Temesghen ut utmärkelsen Årets Fairtrade City. Stolt mottagare var Mohamad Hassan (L), kommunalråd och ordförande i styrgruppen för Uppsala Fairtrade City och han uppmuntrar andra kommuner att satsa på diplomering.

Fairtrade handlar om att ge människor en schysst framtid och schyssta villkor. Om ni kan påverka på lokal nivå så gör det, säger han.

Hur känns det att få den här utmärkelsen?

– Det känns jättebra, det är ett kvitto på det som vi har gjort under de här åren. Vi visar att Uppsala ligger i framkant när det gäller Fairtrade och att ta ett socialt ansvar.

Vad betyder det här för Uppsala?

– Det här betyder jättemycket för Uppsala. Vi visar att vi agerar lokalt, men påverkar globalt. Det för oss också närmare handlarna, näringslivet och civilsamhället som finns representerade i styrgruppen och vi visar att vi jobbar tillsammans. Det här är inte bara ett pris för Uppsala – det är för alla som ingår i styrgruppen.

Hur ska ni arbeta framåt?

– Nu måste vi axla ansvaret. Det är som vilket mästerskap som helst – när man har vunnit ett mästerskap och går in i ett nytt finns det stora förväntningar på att man inte ska tappa. Vi redan nu påbörjat diskussion om det finns fler Fairtrade-märkta produkter som vi kan ta in via upphandling. Där behöver vi växla upp, så att det inte bara fastnar vid kaffe och te som det ofta gör. Det finns så mycket annat som vi behöver lyfta i vårt sortiment, till exempel kryddor.

Har ni några råd till andra kommuner?

– Fairtrade handlar om att ge människor en schysst framtid och schyssta villkor. Om ni kan påverka på lokal nivå så gör det! Det handlar inte om att det är en höger- eller vänsterfråga – det är en fråga om humanitet.

Fairtrade Sveriges generalsekreterare Hewan Temesghen och Mohamad Hassan (L), kommunalråd och ordförande i styrgruppen för Uppsala Fairtrade City.

Dela