fbpx
Meny
Kvinna som står framför en dörr.
Foto: Fairtrade Sverige

Fairtrade Challenge – tillsammans kan vi göra skillnad

Årets stora fikautmaning är här! Under Fairtrade Challenge den 9–15 maj vill vi synliggöra människorna bakom de råvaror som många av oss förknippar med fikapausen.

I år har vi extra klimatfokus under fikautmaningen Fairtrade Challenge. Klimatförändringarna berör oss alla, men de som odlar kaffet vi dricker på väg till jobbet och bananen min son äter på förskolan drabbas hårdast. Ändå är det de som bidragit minst till det förändrade klimatet.

I en kafferegion som Nandi Hills i västra Kenya kan klimatförändringarna leda till att kaffet inte mognar på rätt sätt eftersom mognaden kräver särskilda mängder sol och regn. Det skulle kunna leda till en minskad kaffeproduktion och därmed lägre inkomster för odlarna. Det bekymrar kaffeodlaren Caroline Rono.

– Om den nuvarande generationen inte vidtar åtgärder mot klimatförändringarna kommer våra barn och barnbarn att ha problem med att odla kaffe och fattigdomen kommer att öka.

Odlarna behöver få bättre förutsättningar att anpassa sig till klimatförändringarna.

Att bekämpa klimatförändringarna är inte bara kenyanernas ansvar, utan hela världens, menar Caroline Rono:

– Låt oss alla arbeta tillsammans för att bekämpa klimatförändringarna, för framtida generationers skull.

Jag håller med henne! Odlarna behöver få bättre förutsättningar att anpassa sig till klimatförändringarna. De behöver till exempel plantera träd som skyddar mot solen eller odla nya grödor som mättar fler magar. Dessutom behöver deras inkomster öka och de måste få bättre möjligheter att investera i ett mer hållbart jordbruk. Därför behövs Fairtrade!

Fairtrade Challenge – för odlarna och klimatet

En hållbar handel är en förutsättning för att odlarna ska få ökad motståndskraft, kunna trygga sin framtida försörjning och fortsätta odla världens mat. Och våra fikaval kan skapa de här förutsättningarna.

Att fika schysst är en bra början.

Jag vet att det kan kännas tröstlöst med utmaningar som klimatkrisen och fattigdomsbekämpning. Men tillsammans kan vi förändra. Att fika schysst är en bra början.

På vår kampanjsajt fairtradechallenge.se kan du läsa mer om hur du kan fika hållbart och schysst – för odlarna och klimatet.

Fikabord med Fairtrade-fika
Foto: Lena Granefelt
Dela