fbpx
Meny
Fairtrade lyfter odlarnas perspektiv på COP27
Johana Maecha odlar kaffe i Colombia. Foto: Juan Nicolás Becerra Manrique

Fairtrade lyfter odlarnas perspektiv på COP27

För småskaliga odlare av kaffe, kakao och bananer utgör klimatförändringarna ett reellt försörjningshot. Därför finns Fairtrade, som representant för drygt 1,8 miljoner odlare, på plats vid klimattoppmötet COP27 i Egypten. Vårt budskap till regeringsledare och näringslivstoppar: Svik inte era löften om klimatfinansiering, betala rimliga priser till odlarna och involvera dem i den gröna omställningen.

När världens ledare denna vecka samlas i Sharm el-Sheik för klimattoppmötet COP27 finns Fairtrade på plats för att representera över 1,8 miljoner odlare. Människorna som odlar några av världens mest populära livsmedel är nämligen redan hårt drabbade av klimatförändringarna. Kaffeodlare i Colombia vittnar om temperaturhöjningar som gör att buskarna inte längre ger skörd. Kakaoodlare i Elfenbenskusten berättar om minskad produktion till följd av växtsjukdomar och bananodlare i Dominikanska republiken om hur översvämningar förstör deras odlingar.

Men trots att de befinner sig i klimatkrisens frontlinje blir odlarna sällan involverade i arbetet med att ta fram lösningar på klimatutmaningarna. Och de saknar ofta de ekonomiska resurser som klimatanpassning och åtgärder för minskad klimatpåverkan kräver. Mindre än två procent av klimatfinansieringen når ända fram till odlare inom småskaligt jordbruk. Dessutom ligger deras inkomster många gånger under den internationella fattigdomsgränsen.

–  Människor i länder med utbredd fattigdom har bidragit minst till den globala uppvärmningen, men drabbas hårdast av dess konsekvenser. Det är orimligt att de själva ska bära kostnaden i kampen mot klimatförändringarna. De behöver få ta del av klimatbiståndet och en bättre betalning för sina råvaror, säger Amira Malik Miller, policyansvarig på Fairtrade Sverige.

Uppmaningar från Fairtrades delegation under COP27

En av de viktigaste uppmaningarna från Fairtrades delegation under COP27 är att FN:s höginkomstländer måste leverera på löftet om 100 miljoner amerikanska dollar i klimatbistånd före slutet av 2022. Delegationen vädjar till världsledarna att säkerställa att klimatfinansieringen gör skillnad för odlare och anställda inom jordbruket, genom att inkludera dem i arbetet med att ta fram nya klimatprogram. Fairtrade uppmanar även ledarna att komma överens om bestämmelser för att ta itu med de grundläggande orsakerna till miljöförstörelse, så som avskogning, genom att göra bristande efterlevnad straffbart.

Regeringsledare och den privata sektorn behöver också se till att odlarna har ekonomiska möjligheter att täcka kostnaderna för klimatanpassning och minskade utsläpp.

Dessa uppmaningar finns med i positionspappret ”The Clock Is Ticking” som Fairtrade författat tillsammans med World Fair Trade Organization (WFTO) och Fair Trade Advocacy Office (FTAO). I dokumentet upprepas också organisationernas långvariga uppmaning till företag: att betala rimliga priser till odlare och anställda.

– Att rusta sig mot klimatförändringar kostar. Trädplantering som skyddar kakaon i Ghana från solen eller teet i Kenya från översvämningar är exempel på hur rätt resurser kan göra skillnad. Nu är det hög tid för såväl regeringar som näringsliv att skapa förutsättningar för de människor som odlar världens mat, säger Amira Malik Miller

 

Dela