fbpx
Meny
vindruvor
Foto: Jodi Windvogel

Systembolaget skyltar om – Så hittar du Fairtrade-märkta viner

Systembolaget har lanserat en ny hållbarhetsmärkning och plockat bort den etiska märkning som tidigare hjälpte kunderna att hitta Fairtrade-vin. Den nya märkningen Hållbart val ställer krav på arbetsvillkor och miljö, men också på förpackningens klimatpåverkan. I utbudet finns flera Fairtrade-märkta viner.

Tidigare hade Systembolaget en ekologisk och en etisk hyllmärkning. Nu har den etiska märkningen plockats ner från hyllorna och den hållbarhetsintresserade konsumenten har en ny märkning att hålla utkik efter. Märkningen Hållbart val omfattar krav på miljö, arbetsvillkor och klimathänsyn.

– Hade alla dessa delar inkluderats i en global certifiering så hade vi lutat oss mot den. Men i frånvaron av en sådan har vi komponerat ihop ett koncept som närmast motsvarar en global standard och tredjepartscertifieringar, säger Marcus Ihre, hållbarhetsansvarig på Systembolaget.

Foto: Systembolaget

– Fairtrade kommer att vara ett väldigt viktigt sätt att säkerställa två av kriterierna inom hållbart val: arbetsförhållanden och miljö. Det är ovanligt och mycket positivt att en enskild märkning säkerställer båda dessa villkor.

Det tredje kriteriet – hållbara förpackningar – finns inte med bland Fairtrades kriterier. Men för Systembolaget har det varit viktigt att ha med detta i den nya märkningen eftersom förpackningen i genomsnitt står för en tredjedel av produktens totala klimatpåverkan.

Marcus Ihre tror att den nya hållbarhetsmärkningen kommer att ge en skjuts åt etiskt producerade drycker.

– Det har funnits ett större intresse för våra ekologiska märkningar, än våra etiska. Trots olika försök har vi inte märkt av ett tillräckligt intresse i konsumentled, vilket vi är lite besvikna över. Jag tror att det saknas en förståelse för vad en etisk märkning innebär.

För att de olika delarna av hållbarhet ska bli tydligare för konsumenten håller Systembolaget nu på att utbilda butikspersonalen.

– De ska bli lika kunniga på hållbarhet som de är på dryck. Det tror jag kommer göra skillnad, säger han.

Kunder som vill köpa Fairtrade-märkta viner kommer hitta flera av dessa under den nya märkningen ”Hållbart val”. Men eftersom inte alla Fairtrade-viner uppfyller förpackningskraven blir det extra viktigt att hålla utkik efter Fairtrade-märket. Och för den som söker efter drycker på Systembolagets webbplats går det fortfarande att fritextsöka efter Fairtrade.

Fakta om Hållbart val (Källa: Systembolaget)

För att märkas med Hållbart val måste en dryck uppfylla tre kriterier:
1. Miljöcertifierad odling och produktion (ekologisk eller annan miljöcertifiering).
2. Förpackning med lägre klimatavtryck än traditionell glasflaska.
3. Godkänt resultat i Systembolagets analys av arbetsvillkor i odling och i produktion.

Systembolaget har satt upp hållbarhetsmål för 2023 och 2030 på områdena klimat och miljö, människa, samhälle och affär. I fokus för deras hållbarhetsarbete är sortiment, kundupplevelsen och den egna verksamheten.

Dela