fbpx
Meny
Kakao från Latinamerika: utmaningar och ljusglimtar
Betman González Saavedra, kakaoodlare i Acopagro-kooperativet i Peru. "Våra barn kommer att vara medlemmar i framtiden och då kommer de ha råd att finansiera sin egen utbildning." Foto: Midaly García Huamán

Kakao från Latinamerika: utmaningar och ljusglimtar

Kakaofrukten härstammar från början från Latinamerika – där den än i dag produceras och konsumeras i stor utsträckning. Bristande arbetsvillkor och miljöproblem hotar odlare och anställda på kontinenten som är beroende av kakao för sin försörjning. Men det finns ljusglimtar.

Omkring tre fjärdedelar av alla kakao i världen odlas i Ghana och Elfenbenskusten. Men tredje största producentland är Ecuador – och det var i Latinamerika allting började.

Redan från 1 500 före vår tideräkning finns tecken på att befolkningen i Centralamerika konsumerade kakao i dryckesform. Sedan dess har kakaon använts flitigt på hela kontinenten: som handelsvara, livsmedel, medicin och i religiösa ceremonier.

Utöver Ecuador odlas kakao i dag i länder som Mexiko, Nicaragua, Dominikanska republiken, Peru, Colombia och Brasilien.

Vicenta Martinez är medlem i det Fairtrade-certifierade kooperativet Fundopo i Dominikanska republiken. Genom den extra betalning som Fairtrade innebär har kooperativet kunnat investera i vatten till byn. Tidigare var invånarna tvungna att resa flera kilometer till den närmaste floden för att kunna tvätta kläder och bära hem vatten att duscha i. Foto: Fausto Fontana

Dåliga villkor på plantager

Precis som många andra branscher i Latinamerika tampas kakaosektorn med dåliga arbetsvillkor. Förbud eller inskränkningar i organisationsrätten är vanligt förekommande. Den internationella fackliga samorganisationen ITUC publicerar varje år en analys om brott mot arbetares rättigheter. Enligt rapporten från 2021 är Brasilien och Colombia bland de tio värsta länderna i världen att arbeta i. Även Ecuador rankas som en av de värsta länderna för arbetare, medan Peru anses utöva ”systematiska kränkningar av rättigheter” och Mexiko ”regelbundna kränkningar”.

Fairtrade certifierar inte kakaoplantager med anställd arbetskraft, utan familjejordbrukare, som äger sin egen mark och organiserar sig i kooperativ. Kooperativen drivs demokratiskt och gör att odlarna gemensamt får en större tillgång till världsmarknaden. Redan när odlarna tar steget att certifiera sig undviks alltså några av de stora humanitära riskerna i produktionen.

Klimatförändringar och avskogning

Latinamerika plågas redan av de regelbundna väderfenomenen El Niño och La Niña, som leder till torka eller svåra skyfall. Mycket tyder nu på att fenomenen kommer att förekomma oftare och bli mer allvarliga i takt med att klimatet förändras.

I Ecuador har mängden regn i vissa kustområden ökat med så mycket som fem gånger på bara några år. Sådana väderförändringar kan hota upp till 60 procent av de nuvarande kakaoodlande områdena i Ecuador, som då kommer att behöva flytta högre upp i bergen. Samtidigt finns andra studier som förutspår att just produktion uppe i bergen kommer att bli svårare.

Kakaoodling förknippas också ofta med avskogning. Men det finns sätt att odla kakao genom så kallat skogsjordbruk (agroforestry) som – i större skala – skulle kunna bidra till att återställa stora delar av skogsmarkerna.

Dessutom har regeringarna i Peru, Colombia och Brasilien etablerat nationella plattformar för att skydda Amazonas och för att kombinera hållbar kakaoproduktion med skogsvård. Nu pågår också diskussioner med Ecuadors regering om att gå med i plattformen. Brasiliens tillträdande president Lula da Silva har vid upprepade tillfällen sagt att han ska upphöra med avskogning och ”skydda Amazonas”.

Vid Acopagro-kooperativet i Peru motverkar odlarna avskogning genom just agroforestry. ”Fairtrade har hjälpt oss, för nu kan vi plantera skogsplantor. Vi har resurserna att ta in teknisk hjälp om vi behöver det.” Foto: Midaly García Huamán

Kakao av hög kvalitet

Latinamerikansk kakao är känd för sin höga kvalitet. Det finns bland annat så kallad ”specialty cocoa”, som säljs till betydligt högre priser än annan kakao. Men klassificeringen av vad som räknas som hög-kvalitativ kakao har inga tydliga gränser. Därför händer det att kakao som faktiskt är av högre kvalitet på grund av ursprung och behandling, ändå säljs till vanliga priser. Det är alltså inte säkert att de latinamerikanska odlarna får ett högre pris för sin kakao bara för att den sedan används i premiumchoklad. 

En generell osäkerhet kring prissättningen gör att många odlare inte vågar eller har råd att fortsätta odla kakao. Därför finns Fairtrades minimipris, som syftar till att minst täcka kostnaden för en hållbar produktion, och Fairtrade-premien. Premien är en extra summa pengar som odlarna tillsammans väljer hur de vill investera. Det kan till exempel vara i bygget av en ny skola i lokalsamhället, bättre verktyg eller mer motståndskraftiga grödor.

Stor andel ekologisk kakao

Om chokladen du köper är både Fairtrade-märkt och ekologiskt, är sannolikheten stor att kakaon kommer från Latinamerika. När en Fairtrade-certifierad odlare också följer ekologiska kriterier tillkommer ett extra prispåslag utöver minimipriset. Det stimulerar fler odlare att gå över till ekologiskt och skapar trygghet för de som redan valt att odla så. Och så slipper de skadliga bekämpningsmedel.

Så håll utkik efter ekologisk Fairtrade-märkt choklad från Latinamerika nästa gång chokladsuget kickar in.

”Vi tar hand om miljön. Varje dag måste vi vara på tårna och odla ekologiskt. Kemikalier är dåliga för hälsan.” Det säger Antonio Reyes, kakaoodlare vid kooperativet Conacado i Dominikanska republiken. Kooperativets mål är att stödja medlemmarnas familjer genom en ökad inkomst och större tillgång till den internationella marknaden. Foto: Fausto Fontana
Dela