fbpx
Meny
Kris i bananbranschen – odlarna måste få bättre betalt
Bananodlaren Roberto Gallo i Peru, har upplevt hur kostnaderna för bananproduktionen har ökat på senare tid. Foto: Ángela Ponce

Kris i bananbranschen – odlarna måste få bättre betalt

Jordbruksministrar i sju latinamerikanska länder har slagit larm om den pågående prispressen inom bananproduktionen – och dess konsekvenser för odlare, anställda och miljö. I ett gemensamt uttalande lyfter de Fairtrade som den enda certifieringen med en prismodell som tar hänsyn till kostnaden för en hållbar produktion. Uppropet är en direkt uppmaning till alla aktörer i leverantörskedjan – däribland livsmedelsbutiker – att ta sitt ansvar.

Bananen är världens mest populära frukt och har ett uppskattat globalt exportvärde på sju miljarder dollar per år. Handeln med bananer är en hörnsten i många länders ekonomier. Frukten är en viktig basgröda för mer än 450 miljoner människor. Men kraftigt stigande priser på förpackningsmaterial och gödningsmedel – i kombination med de ekonomiska konsekvenserna av klimatförändringarna, coronapandemin och kampen mot växtsjukdomar – gör att bananproducenterna utsätts för en allt hårdare ekonomisk press.

Odlarna förlorar pengar

Samtidigt som kostnaderna ökat rasade importpriserna på bananer under 2021 till den lägsta nivån på tio år, under tio euro för en låda. Bananproducenterna är nu tvingade att acceptera priser som inte täcker produktionskostnaden.

– Odlarna befinner sig i ett läge där de istället för att tjäna pengar förlorar pengar för varje banan som säljs. Som ett resultat av det minskar deras möjligheter att försörja sig själva och sina familjer och att göra de investeringar i ett hållbart jordbruk som klimatförändringarna kräver, säger Hewan Temesghen, generalsekreterare för Fairtrade Sverige.

Låga priser riskerar att öka förekomsten av oanständiga arbetsvillkor och tvångsarbete. Det kan också innebära ökad användning av bekämpningsmedel och exploatering av mark samt minskad biologisk mångfald.

Uppmanar till gemensamt ansvar

Oron för de miljömässiga och mänskliga konsekvenserna av prispressen har fått regeringarna i sju bananproducerande länder att agera. Jordbruksministrarna i Ecuador, Colombia, Panama, Guatemala, Costa Rica, Dominikanska Republiken och Honduras uppmanar i ett gemensamt uttalande alla aktörer i leverantörskedjan att ta ett gemensamt ansvar. De menar att bananproducenternas kompensation bör täcka kostnaderna för hållbar produktion. Och de lyfter fram Fairtrades minimipris och premie som modell för en hållbar ersättning. Fairtrade nämns som den enda certifieringen med en prismodell där kostnaden för en hållbar produktion analyseras utifrån råvara och land. Det är också det som ligger till grund för prissättningen.

– Uttalandet är ytterligare ett kvitto på den viktiga skillnad som Fairtrade gör för människor i länder med utbredd fattigdom. Det höjda minimipriset på bananer som Fairtrade införde vid årsskiftet är ett livsviktigt stöd till människorna som odlar vår favoritfrukt.

De senaste åren har dock försäljningen av Fairtrade-märkta bananer minskat i Sverige. Det beror bland annat på att många butiker valt att endast erbjuda bananer som bara är ekologiska. I dag är var nionde banan i Sverige Fairtrade-märkt, jämfört med var femte för ett par år sedan.

– Det är inte rimligt att de som är hårdast drabbade av klimatförändringarna och pandemin ensamma ska bära de ökade ekonomiska bördorna. Svenska livsmedelsbutiker kan göra stor skillnad genom att göra det lättare för konsumenter att välja bananer som ger bättre betalning till odlarna, säger Hewan Temesghen.

Dela