Meny
Händer håller i ett glasspaket med Fairtrade-märkt glass.
Mänskliga rättigheter är viktigare än eko när svenskarna handlar livsmedel, visar undersökning från Kantar Sifo. Foto: Lena Granefelt

Mänskliga rättigheter viktigare än eko när svenskarna handlar mat

Nästan varannan svensk ­– 45 procent ­– uppger att det är viktigt att den mat de väljer är producerad med respekt för mänskliga rättigheter. Något färre, 42 procent, uppger att det är viktigt att maten är hälsosam och 18 procent att den har odlats ekologiskt. Det visar en färsk undersökning från Kantar Sifo.

– Det är glädjande att så många människor inser att deras vardagliga inköp har betydelse för både människor och miljö. Samtidigt går det förstås inte att säga att det ena är viktigare än det andra – för att klara de miljömässiga utmaningarna måste vi stärka respekten för mänskliga rättigheter och vice versa säger Hewan Temesghen, generalsekreterare för Fairtrade Sverige.

Samtidigt som det är viktigt för svenska konsumenter att värna mänskliga rättigheter är det få som tänker på att barnarbete, tvångsarbete och löner det inte går att försörja sig på kan förekomma i produktionen av vanliga livsmedel. Bara sju procent av svenskarna tänker alltid på det när de handlar. Fyra av tio tänker sällan eller aldrig på det.

Negativ påverkan på mänskliga rättigheter bakom flera livsmedel

– Många konsumenter känner nog inte till de risker som finns bakom vanliga livsmedel som ris, kakao, bananer och kaffe. Inkomster så låga att familjer inte har råd att låta barnen gå i skolan eller sätta näringsrik mat på bordet är ett utbrett problem som ökar risken för barnarbete, säger Hewan Temesghen.

I dag arbetar 160 miljoner barn runt om i världen. Av dem är 70 procent verksamma inom jordbrukssektorn.  

– För mig är det tydligt att vi måste bli ännu bättre på att synliggöra villkoren för de som producerar varorna vi konsumerar. Om fler människor skulle ha kunskap om arbetsvillkoren för människorna bakom produkten är jag övertygad om att ännu fler skulle göra hållbara val.


Barnarbete förekommer i dag i produktionen av bland annat:
Kakao i Elfenbenskusten och Ghana, kaffe i Brasilien, Colombia och Vietnam, socker i Brasilien, Indien och Thailand, ris i Myanmar

Tvångsarbete förekommer i dag i produktionen av bland annat:
Sockerrör i Brasilien, ris i Myanmar, kaffe i Brasilien, kakao i Elfenbenskusten.

Källa: List of Goods Produced by Child Labor or Forced Labor | U.S. Department of Labor (dol.gov)

För frågor om undersökningen kontakta Ingrid Arinell, pressansvarig, Fairtrade Sverige: 08-122 089 18

Dela