fbpx
Meny
Porträtt på kvinna med blå bakgrund.
Foto: Fairtrade International

Ny vd på Fairtrade International

Sandra Uwera heter Fairtrade Internationals nya vd. Hon har stor erfarenhet av hållbarhets- och påverkansarbete i östra och södra Afrika.

Jag är glad och hedrad över att få leda Fairtrade i en tid då organisationen utvecklar sin tongivande roll för att möta vår tids största utmaningar – från klimatförändringar och fattigdom till jämställdhet.

Den första april började Sandra Uwera på posten som Fairtrade Internationals nya vd. Hon efterträder Dr. Nyagoy Nyong’o som tjänstgjorde som tillfällig vd för fram till den 31 mars.

– För många människor runt om i världen innebär Fairtrade en rättvisare framtid för odlare, en mer hållbar framtid för vår planet och en bättre framtid för konsumenter som vill göra skillnad. Denna Fairtrade-vision ser jag fram emot att utveckla tillsammans med de miljontals människor som stöder vårt uppdrag, säger Sandra Uwera som senast kommer från rollen som vd för COMESA Business Council (CBC).

Stor erfarenhet av hållbarhets- och påverkansarbete

COMESA är en ledande företagarorganisation i Afrika och representerar 34 företagssektorer i 21 länder. Som en del av arbetet i COMESA har Sandra Uwera lett projekt och program om hållbara lösningar för små och medelstora företag, påverkansarbete, teknisk kapacitetsuppbyggnad, konkurrenskraftig industri och marknadstillträde, digital finansiell inkludering samt program som stärker kvinnor och ungdomar.

– Vi är mycket glada över att ha Sandra vid rodret för Fairtrade i en så viktig tid i vår organisations historia, säger Lynette Thorstensen, ordförande för Fairtrade Internationals styrelse.

– Med hennes exceptionella talang och visioner förväntar vi oss att hennes ledarskap ska bygga vidare på vår ambitiösa globala strategi, finslipa vår strategiska inriktning och fördjupa vårt inflytande runt om i världen. Vi är särskilt glada över att ha anställt en medborgare från en viktig odlingsregion för Fairtrade, som kommer att vara baserad där och arbeta från Fairtrade Afrikas kontor i Nairobi i Kenya.

Gedigen utbildning och Eisenhowerstipendiat

Sandra Uwera är rwandisk medborgare och växte upp i Kenya och Rwanda. Hon har en masterexamen i strategisk planering och en fil.kand. i företagskommunikation. Dessutom har hon utbildat sig inom internationell handelspolitik och lagstiftning, digital inkludering och ledarskap för affärsmässig hållbarhet. Sandra Uwera fick 2020 Eisenhower-stipendiet som delas ut till framtida ledare runt om i världen. Hon sitter också i olika styrelser internationellt.

Dela