Recept: Banansylt
Banansylt! Eller är det en bananmarmelad? Hur som helst är den barnsligt god. Variera din söndagsfrukost med detta populära norska smörgåspålägg. Passar extra bra ihop med jordnötssmör!
Du behöver:
- 500 g mogna bananer, skalade*
- 1 lime*
- 1 citron
- 2 kanelstänger
- 1 tsk vaniljsocker
- 3 dl syltsocker
*Fairtrade-märkt ingrediens
Gör så här:
- Dela och mosa bananerna i en kastrull.
- Riv skalet från både lime och citron. Pressa i saften. Blanda.
- Häll i sockret, vaniljsockret och kanelen. Rör om och låt koka i fem minuter.
- Plocka upp kanelen och häll upp sylten på väl rengjorda glasburkar.
- Ställ svalt och njut när din banansylt har svalnat.
Videorecept hittar du på Tiktok!
Varför ska jag välja Fairtrade-märkta bananer?
Arbetsvillkoren på bananplantage är ofta dåliga. Det kan handla om låga löner som inte går att leva på, osäkra anställningsförhållanden, begränsningar i organisationsrätten och hantering av farliga kemikalier utan tillräcklig skyddsutrustning. Många jobbar säsongsvis och har sämre villkor än dem som är fast anställda.
Fairtrade innebär bättre betalning för den som odlat bananen. Dessutom finns krav på bättre arbetsmiljö och villkor, till exempel rätt till rast och semester, reglerad arbetstid, anställningsavtal och skyddsutrustning. Tvångsarbete och barnarbete är förbjudet.