Recept: Fudge brownies med ljus chokladtryffel
Fudge brownies med ljus chokladtryffel! Lyxa till söndagsfikat med dessa saftiga brownies toppade med krämig chokladtryffel gjord på Fairtrade-märkt choklad.
Ingredienser
- 125 g smör
- 2 dl rörsocker, Fairtrade-märkt
- 14 rutor mörk choklad, Fairtrade-märkt
- 1 nypa salt
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 ägg
- 2 dl vetemjöl
Chokladtryffel
- 1 ½ dl vispgrädde
- 200 g mörk choklad, Fairtrade-märkt
- ½ tsk smör
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smält smöret i en kastrull.
- Tillsätt socker, kakao, salt, vaniljsocker och ägg i kastrullen och rör om.
- Blanda sist i mjölet och rör ihop allt till en slät smet.
- Smörj och bröa en form (antingen två brödformar eller en rund form ca 24 cm)
- Häll smeten i formen och bred ut den med en slickepott.
- Grädda kakan mitt i ugnen i ca 25 min. Låt svalna i formen.
Chokladtryffel
- Koka upp grädden i en kastrull.
- Stäng av värmen, häll i chokladen och smöret och låt smälta. Rör om.
- Häll tryffeln i en skål ställ i kylen i någon timme. Den ska tjockna en aning, men inte stelna.
- Bred ut tryffeln på kakan när den tjocknat och blivit bredbar.
- Skär kakan i rutor.
Varför ska jag baka brownies med Fairtrade-choklad?
Din chokladkaka börjar med en kakaofrukt. Kakaofrukten odlas ofta i länder med utbredd fattigdom. Många kakaoodlare lever i absolut fattigdom. Fattigdomen är en bidragande orsak till att barnarbete är vanligt inom kakaoindustrin. När du väljer Fairtrade-märkt choklad eller kakao är du med och bidrar till att kakaoodlaren får bättre betalt.
Du kanske förknippar Fairtrade med dyr premium-choklad, men numera finns det Fairtrade-märkt bakchoklad i allt fler butiker.