Recept: Kladdkaka med toscatäcke
Sugen på att variera kladdkakan? Släng på lite seg toscatopping av kokos så finns det goda chanser att dina söndagsfikagäster kommer tillbaka.
Ingredienser
Kladdkaka
- 100 g smör
- 200 g mörk choklad, Fairtrade-märkt
- 2 dl rörsocker, Fairtrade-märkt
- 4 ägg
Kokostosca
- 2 dl socker
- 1.5 dl vispgrädde
- 1 dl ljus sirap
- 60 g smör
- 4 dl kokosflingor, Fairtrade-märkt
Till servering
- vispad grädde
Gör så här
- Sätt ugnen på 200°.
- Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant. Smöra kanten.
- Smält smöret i en kastrull och ta från värmen.
- Bryt chokladen i bitar och lägg i smöret, rör tills chokladen smält.
- Rör ihop socker och ägg och blanda ordentligt med chokladsmeten.
- Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 15 min.
Kokostosca
- Koka ihop allt utom kokosflingor i ca 3 min.
- Rör ner kokosflingorna.
- Ta ut kakan och häll toscasmeten över chokladkakan.
- Grädda kakan igen mitt i ugnen tills kokostoscan får en gyllenbrun färg, ca 10 min.
- Låt kakan svalna och ställ i kyl i minst 2 timmar, gärna över natten.
- Servera med vispad grädde.
Fairtrade-märkta ingredienser gör skillnad för odlare
I den här kladdkakan har vi använt Fairtrade-märkt choklad, socker och kokos. Kakao, rörsocker och kokosnötter är råvaror som ofta odlas i länder med utbredd fattigdom. Med Fairtrade får den som odlat råvaran bättre villkor och försörjning.