fbpx
Meny
Recept: Kladdkaka med toscatäcke

Recept: Kladdkaka med toscatäcke

Sugen på att variera kladdkakan? Släng på lite seg toscatopping av kokos så finns det goda chanser att dina söndagsfikagäster kommer tillbaka.

Kladdkaka med toscatäcke fotad uppifrån.

Ingredienser

Kladdkaka

  • 100 g smör
  • 200 g mörk choklad, Fairtrade-märkt
  • 2 dl rörsocker, Fairtrade-märkt
  • 4 ägg

Kokostosca

  • 2 dl socker
  • 1.5 dl vispgrädde
  • 1 dl ljus sirap
  • 60 g smör
  • 4 dl kokosflingor, Fairtrade-märkt

Till servering

  • vispad grädde

Gör så här

  • Sätt ugnen på 200°.
  • Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant. Smöra kanten.
  • Smält smöret i en kastrull och ta från värmen.
  • Bryt chokladen i bitar och lägg i smöret, rör tills chokladen smält.
  • Rör ihop socker och ägg och blanda ordentligt med chokladsmeten.
  • Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 15 min.

Kokostosca

  • Koka ihop allt utom kokosflingor i ca 3 min.
  • Rör ner kokosflingorna.
  • Ta ut kakan och häll toscasmeten över chokladkakan.
  • Grädda kakan igen mitt i ugnen tills kokostoscan får en gyllenbrun färg, ca 10 min.
  • Låt kakan svalna och ställ i kyl i minst 2 timmar, gärna över natten.
  • Servera med vispad grädde.

Fairtrade-märkta ingredienser gör skillnad för odlare

I den här kladdkakan har vi använt Fairtrade-märkt choklad, socker och kokos. Kakao, rörsocker och kokosnötter är råvaror som ofta odlas i länder med utbredd fattigdom. Med Fairtrade får den som odlat råvaran bättre villkor och försörjning.

Dela