Recept: Sachertårta – klassisk chokladtårta från Österrike
Sachertårta! Denna tårtklassiker, fylld med mörk Fairtrade-choklad och med en touch av aprikosmarmelad, kommer att lyfta din söndag till nya höjder!
Ingredienser
- 150 g mörk choklad, Fairtrade-märkt
- 150 g smör
- 2 dl strösocker
- 4 ägg
- 1.5 dl vetemjöl
- 0.5 tsk bakpulver
Garnering/Fyllning
- 4 msk aprikosmarmelad, Fairtrade-märkt
- 100 g mörk choklad, Fairtrade-märkt
- 2 msk smör
Gör så här
- Sätt på ugnen på 175 grader.
- Smörj och bröa en form med avtagbar kant, 24 cm i diametern.
- Smält chokladen i vattenbad.
- Vispa smör och socker poröst med elvisp. Rör ner ett ägg i taget, sedan chokladen och sist mjölet blandat med bakpulvret.
- Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen 30-35 min. Kakan ska inte vara helt torr inuti, känn med provsticka. Låt den svalna i formen.
- Dela kakan i 2 bottnar och bred på aprikosmarmelad mellan.
- Smält choklad och smör på låg värme under omrörning och bred över kakan så den täcks.
- Servera med lättvispad grädde eller växtbaserat alternativ.
Varför ska jag baka sachertårta med Fairtrade-choklad?
Din chokladkaka börjar med en kakaofrukt. Kakaofrukten odlas ofta i länder med utbredd fattigdom. Många kakaoodlare lever i absolut fattigdom. Fattigdomen är en bidragande orsak till att barnarbete är vanligt inom kakaoindustrin. När du väljer Fairtrade-märkt choklad eller kakao är du med och bidrar till att kakaoodlaren får bättre betalt.
Du kanske förknippar Fairtrade med dyr premium-choklad, men numera finns det Fairtrade-märkt bakchoklad i allt fler butiker.