fbpx
Meny
Chokladtårta

Recept: Sachertårta – klassisk chokladtårta från Österrike

Sachertårta! Denna tårtklassiker, fylld med mörk Fairtrade-choklad och med en touch av aprikosmarmelad, kommer att lyfta din söndag till nya höjder!

Chokladtårta på tallrik.

Ingredienser

  • 150 g mörk choklad, Fairtrade-märkt
  • 150 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 4 ägg
  • 1.5 dl vetemjöl
  • 0.5 tsk bakpulver

Garnering/Fyllning

  • 4 msk aprikosmarmelad, Fairtrade-märkt
  • 100 g mörk choklad, Fairtrade-märkt
  • 2 msk smör

Gör så här

  • Sätt på ugnen på 175 grader.
  • Smörj och bröa en form med avtagbar kant, 24 cm i diametern.
  • Smält chokladen i vattenbad.
  • Vispa smör och socker poröst med elvisp. Rör ner ett ägg i taget, sedan chokladen och sist mjölet blandat med bakpulvret.
  • Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen 30-35 min. Kakan ska inte vara helt torr inuti, känn med provsticka. Låt den svalna i formen.
  • Dela kakan i 2 bottnar och bred på aprikosmarmelad mellan.
  • Smält choklad och smör på låg värme under omrörning och bred över kakan så den täcks.
  • Servera med lättvispad grädde eller växtbaserat alternativ.
Kakaoodlaren Alphonsine N’Guetia på kooperativet Coopaza. Foto: Simon Rawles

Varför ska jag baka sachertårta med Fairtrade-choklad?

Din chokladkaka börjar med en kakaofrukt. Kakaofrukten odlas ofta i länder med utbredd fattigdom. Många kakaoodlare lever i absolut fattigdom. Fattigdomen är en bidragande orsak till att barnarbete är vanligt inom kakaoindustrin. När du väljer Fairtrade-märkt choklad eller kakao är du med och bidrar till att kakaoodlaren får bättre betalt.

Du kanske förknippar Fairtrade med dyr premium-choklad, men numera finns det Fairtrade-märkt bakchoklad i allt fler butiker.

Dela