fbpx
Meny
En bukett med röda rosor. och Fairtrade-märket
Foto: Interflora

Schyssta rosor i ny Interflora­­bukett

Nu lanserar Interflora sin första Fairtrade-märkta produkt – en bukett med röda rosor som går att köpa online och i utvalda butiker.
– Buketten är ett mycket välkommet initiativ från Interflora som tydligt tar ställning för en mer hållbar handel med rosor, säger Hewan Temesghen, generalsekreterare, Fairtrade Sverige.

Rosorna i Interfloras nya Fairtrade-märkta bukett är röda premiumrosor som kommer från Winchester Bahati Farm i Kenya. Lanseringen av buketten är en del av Interfloras hållbarhetsstrategi.

– Vi ser att det finns ett ökat intresse för hållbart odlade blommor och att våra kunder efterfrågar ett sådant sortiment. Fairtrade är en märkning som de flesta medvetna konsumenter känner till och värdesätter. Som en del av vårt hållbarhetsarbete, där vi även ser över vårt klimatavtryck och hur bekämpningsmedel används i odlingen, är vi nu så glada över att kunna erbjuda våra kunder en hållbarare rosbukett, säger Cecilia Thimerdal, inköps- och hållbarhetschef på Interflora.

Bättre betalt med Fairtrade

Fairtrade-märket på buketten innebär att rosplantagen uppfyller Fairtrades kriterier. Till exempel ska de anställda minst få landets minimilön och arbetsgivaren måste arbeta mot att kunna betala sina anställda levnadslöner, alltså löner som täcker de mest grundläggande behoven, till exempel mat och bostad.

Arbetsgivaren ska också tillåta fackligt engagemang och tillhandahålla skyddsutrustning. Det ska även finnas tydliga regler för hur kemikalier hanteras. Dessutom får de anställda en försäljningsbaserad premie som de själva beslutar hur de vill använda, till exempel för att finansiera sina barns skolgång.

– Det fina med att ge bort Fairtrade-märkta rosor är att du inte bara gör mottagaren glad – du bidrar också till de som skördat blommorna kan förbättra sina arbets- och levnadsvillkor. Genom att lansera den här buketten gör Interflora det lättare för konsumenten att göra hållbara val, säger Hewan Temesghen.

Stora utmaningar inom rosodlingen
För tolv år sedan lanserades de första Fairtrade-märkta rosorna på den svenska marknaden. I dag är två tredjedelar av de rosor vi köper i Sverige Fairtrade-märkta. Det är detaljhandeln som stått för ökningen av Fairtrade-rosor och de senaste åren. Flera kedjor har valt att endast sälja dessa. Men bland floristerna har utbudet av etiskt märkta blommor varit begränsat.

De flesta rosor som säljs i Sverige kommer från Kenya och Etiopien. Rosodlingen sker i stora växthus på plantager där det är vanligt med löner som det inte går att leva på. Obligatorisk övertid och otrygga anställningsavtal förekommer ofta. Dessutom förekommer en omfattande användning av kemikalier, farliga för såväl människor som miljö.

Foto: Interflora
Dela