Meny
Varför ska jag köpa Fairtrade-märkt choklad?
Foto: Maria Steén

Varför ska jag köpa Fairtrade-märkt choklad?

I butikerna där vi handlar finns det idag flera olika typer av chokladkakor och det kan vara svårt att se skillnaden på innehållet om man inte vet vad man ska leta efter. Dock finns det ett enkelt verktyg du kan använda när du vill köpa schysst choklad – Fairtrade-märkningen.

Fairtrade är en internationell certifiering av råvaror som odlas i länder med utbredd fattigdom. Certifieringen ställer höga sociala, ekonomiska och miljömässiga krav och sköts av ett fristående kontrollorgan

Kakaoodlare
Sedan kakaoodlaren Dah Oho Gboklela gick med i ett Fairtrade-certifierat kooperativ i västra Elfenbenskusten behöver hon inte längre låna pengar för att kunna skicka sina barn till skolan. ”Jag gillar Fairtrade eftersom jag får mer betalt, men det skulle behöva bli ännu mer. Priset på kakao måste höjas!” Foto: Fairtrade Tyskland

Tre goda skäl att välja Fairtrade-märkt choklad

1. Motverka barnarbete

Fältundersökningar visar att barnarbete är vanligt förekommande inom kakaoindustrin. Trots att denna problematik kontinuerligt uppmärksammas så fortsätter barnarbetet att öka. Barnarbete handlar i grunden om fattigdom. Att göra utbildning tillgänglig till rimliga kostnader är en av de viktigaste faktorerna för att motverka barnarbete. När föräldrar får förbättrade möjligheter att skicka sina barn till skolan minskar risken att deras barn sätts i arbete. Vidare så jobbar Fairtrade med att etablera partnerskap mellan kakaoproducenter och barnrättsorganisationer som tillhandahåller utbildning och verktyg för att motverka barnarbete.

2. Minimipris bekämpar fattigdom

Låga inkomster är ett stort problem i kakaobranschen. I genomsnitt går bara 6 procent av en chokladkakas försäljningspris till kakoodlaren. När världsmarknadspriset på kakao ligger så lågt att det inte täcker produktionskostnaden gäller Fairtrades minimipris, ett lägstapris som inte får underskridas. Minimipriset är ett viktigt verktyg för att odlare själva ska kunna ta sig ur fattigdomen och förbättra sina levnadsvillkor.

3. Fairtrade-premien bidrar till utveckling

När Fairtrade-certifierade odlare säljer sina råvaror får de även en Fairtrade-premie. Premien är en extra betalning som odlarna eller de anställda samlar i en gemensam pott som medlemmarna eller de anställda själva bestämmer över. Kakaopremien har bland annat använts till investeringar i skolbyggen och omställning till ekologisk odling.

Leta efter Fairtrade-märket nästa gång du handlar choklad!

I butiken kan du hitta Fairtade-märket på bland annat kakao, chokladkakor, drickchoklad, chokladbollar och chokladpraliner.

Fairtrades olika märken: Det svarta produktmärket och det vita ingrediensmärket.

Fairtrades produktmärke

Det svarta produktmärket kan du bland annat hitta på kakaopulver. 100 % av kakaon i paketet måste vara Fairtrade-certifierat för att varan ska få märkas.

Du kan också hittad det på produkter med flera ingredienser som till exempel chokladkakor. Då gäller regeln att alla ingredienser som produkten innehåller som finns att tillgå som Fairtrade-certifierade, också ska vara det.

Fairtrades ingrediensmärke

Det vita ingrediensmärket innebär att en specifik råvara i produkten är Fairtrade-märkt. Om din chokladkaka har Fairtrades vita ingrediensmärke kan det till exempel betyda att den innehåller Fairtrade-certifierad kakao från ett land med utbredd fattigdom, men socker från Sverige. Detta trots att även socker går att få som Fairtrade-märkt.

Dela