Meny
Göteborgsvarvet
Foto: Daniel Jirblad

12 000 koppar hållbart kaffe till Göteborgs­varvets löpare

I år växlar Göteborgsvarvet upp sitt hållbarhets­arbete och bjuder alla löpare på Fairtrade-märkt kaffe. Under loppet, som sammanfaller med World Fair Trade Day, serveras 12 000 koppar schysst odlat kaffe.

Efter ett par Göteborgsvarv utan kaffe gör svenskarnas favoritdryck nu en efterlängtad comeback. Och i år är allt kaffe som löparna blir bjudna på Fairtrade-märkt. Satsningen på ett hållbart odlat är möjligt genom arrangörernas samarbete med SJ och Coop.

– Att våra partners väljer Fairtrade är ett viktigt ställningstagande som bidrar till att göra Göteborgsvarvet till ett mer hållbart evenemang. Tillsammans gör vi skillnad, säger Linn Färjhage, hållbarhetsansvarig på Göteborgsvarvet.

Fairtrade-märkningen innebär att kaffet är odlat med respekt för mänskliga rättigheter och miljö och att odlaren har fått bättre betalt för sina bönor. I en tid med eskalerande klimatförändringar är det en förutsättning för att odlarna ska ha råd med de investeringar som är nödvändiga för att fortsätta odla kaffe, säger Henrietta Eurenius, ansvarig för strategiska samarbeten på Fairtrade Sverige:

– Vill vi dricka kaffe i framtiden måste det kaffe vi väljer i dag vara hållbart producerat. 12 000 koppar på Göteborgsvarvet är en fantastisk start och vi hoppas så klart att andra lopp tar efter.

Göteborgsvarvet sammanfaller i år med World Fair Trade Day – då olika aktörer runt om i världen uppmärksammar vikten av rättvis handel. 

Loppet är ett hållbart certifierat evenemang. Från och med i år gäller 100 procent vegetarisk kost vid försäljning till deltagare och publik. Samtliga livsmedel ska i så stor utsträckning som möjligt vara ekologiska, närproducerade och Fairtrade-märkta.

Dela