Argentinas äldsta druvor i ny Fairtrade-tappning
För den som är intresserad av sydamerikanska viner, men ännu inte bekantat sig med criolladruvor, är det hög tid att göra det nu. De ligger nämligen till grund för hela den sydamerikanska vinkulturen. Och nu går det även att hitta Fairtrade-märkt criollavin i Sverige.
Criolla är ett samlingsnamn för både gröna och blå druvsorter som de spanska kolonisatörerna tog med som frön eller sticklingar till Sydamerika i mitten på 1500-talet. Även de druvor som är resultatet av spontana korsningar mellan dessa druvor kallas för criolla.
Criolla-viner har alltså en lång historia på den sydamerikanska kontinenten. Även om plantagerna har blivit färre under det senaste århundradet har de inte försvunnit. Producenterna ägnar nu mer uppmärksamhet åt dessa gamla vinstockar för att göra kvalitetsviner, snarare än de mer anonyma bordsviner som druvorna främst använts till det senaste århundradet. Vinerna har ofta en lätt och fruktig karaktär – och det är vanligt med blommiga toner och inslag av röda bär.
Criolla chica = listán prieto
Totalt finns det omkring 150 druvor som identifierats som criolla. De är spridda över hela Sydamerika, Centralamerika och delar av Nordamerika, men är vanligast i Argentina och Chile. En av de vanligaste criolla-sorterna är criolla chica. DNA-analys har visat att det är samma druva som den gamla spanska druvan listán prieto. År 1833 tros den ha stått för över 90 procent av Chiles och Argentinas vinodlingar.
Den criolla som är mest känd i dag är den gröna torrontés. Den har blivit något av en trenddruva i Argentina och har uppstått genom en förmodat naturlig korsning mellan listán prieto och muscat d’Alexandrie. Även andra vanliga sorter som criolla grande och criolla cereza är korsningar som uppstått på plats i Sydamerika. De har länge använts till inte bara vin, utan också druvsaft, russin, bordsdruvor och spritsorten pisco.
Fairtrade möjliggör förändring
Det Fairtrade-märkta criolla-vin som nu går att hitta i Sverige heter Diente de León. Det är gjort på criolla chica och criolla grande. Likt en tredjedel av Systembolagets etiska viner kommer det från Argentina, närmare bestämt den familjeägda vingården Bodega Montlaiz. Den ligger i Mendoza, i den västra delen av landet. Där arbetar Bruno Costa som lagerchef:
– Arbetsförhållandena i vinindustrin är inte lätta, och i Argentina är inflation och ojämlikhet hinder för framsteg i livet för många unga människor. Fairtrade erbjuder en möjlighet till förändring. Vi arbetar tillsammans för att förbättra villkoren för våra anställda, familjer och samhället som helhet genom att sköta gården.
Att vinet är Fairtrade-märkt innebär att de anställda har rätt till övertidsersättning och mammaledighet samt rätt att organisera sig fackligt och förhandla kollektivt. Barnarbete, tvångsarbete och diskriminering är förbjudet. Anställda ska som lägst få den lagstadgade minimilönen och det finns krav på löneökningar för att minska gapet till levnadslön. Dessutom får de anställda en premie som de själva beslutar hur de vill investera. Den kan bland annat användas till kontanta utbetalningar eller lokala satsningar på skola och sjukvård.
Fairtrade-märkt criolla-vin ”Diente de León” från Argentina, går nu att hitta på Systembolaget.