Blir det någon påtår 2050? – webbinarium
Kaffe är en av våra favoritdrycker och inkomstkälla för 125 miljoner människor. Redan i dag är många kaffeodlare drabbade av klimatförändringar och osäkra inkomster. Hur säkrar vi att vi även i framtiden kan njuta av en kopp kaffe?
Välkommen till ett frukostwebbinarium med omvärldsutblick och nulägesanalys samt om framtidsutsikter för kaffe. Om hur detta påverkar inköp av kaffe i offentliga verksamheter och vilken skillnad Fairtrade gör.
Var? Digitalt. Länk skickas ut innan mötet.
Vilka? Webbinariet vänder sig till alla som är intresserade inom den offentliga sektorn, men särskilt till:
- Livsmedelsansvariga och hållbarhetssamordnare på upphandlingsenheter
- Kostchefer
- Hållbarhetsstrateger
- Ansvariga politiker för livsmedel och upphandling
När? Tisdag 26 september, kl. 08.30 – 09.30.
Hur? Här är länk till anmälan. Webbinariet är kostnadsfritt. Sista anmälningsdag är 22 september.
Program
08.30 – 08.35 Välkomna och introduktion
Anneli Örtqvist, ansvarig för diplomeringarna Fairtrade City/Region, Fairtrade Sverige.
08.35 – 08.50 Omvärldsutblick och framtidsspaning
Philippe Barreca, Founder & Master Blender på Philippe Barreca AB och tidigare inköpsdirektör på Arvid Nordquist i 28 år, berättar om hur kaffe handlas på råvarubörsen och hur det påverkar småskaliga kaffeodlare. Möjligheter till försörjning för kaffeodlare är en utmaning med fluktuerande priser vilket leder till att många odlare sadlar om och börjar odla andra grödor. Philippe delar med sig av sina erfarenheter från 40 år i kaffebranschen och resonerar kring prisutvecklingen framåt. Vad kommer att hända med kaffepriset under de närmaste åren?
08.50 – 09.00 Kafferapporten ”Blir det någon påtår 2050?”
Ulrika Urey, ny generalsekreterare för Fairtrade Sverige berättar om hur hotet mot svenskarnas favoritdryck blir alltmer påtagligt.
Klimatförändringarnas påverkan på kaffe eskalerar – och odlare vittnar om hur extremväder och osäker betalning försvårar produktionen. Klimatforskare har länge varnat för att den odlingsbara marken för kaffe riskerar att halveras till år 2050. Samtidigt väntas den globala efterfrågan på kaffe öka med hundra procent under samma period. Ekvationen går inte ihop. För att vi ska kunna fortsätta att dricka kaffe måste odlarna ha råd att anpassa jordbruket till det förändrade klimatet – och då måste de också få bättre betalt.
09.00 – 09.10 Minimipriset för kaffe höjs 1 augusti
Elisabet Lim, produktansvarig för kaffe och offentlig upphandling på Fairtrade Sverige, berättar om bakgrunden till höjningen av minimipriset samt det ekologiska prispåslaget. Under 2022 genomförde Fairtrade International en studie gällande produktionskostnader för kaffeodling i ett antal länder. Syftet var att samla in ny data från kaffeodlare eftersom minimipriset för kaffe inte har ändrats sedan 2011.
09.10 – 09.20 Fairtrade City och Fairtrade Region
Fairtrade City och Region är diplomeringar och ett nationellt nätverk av kommuner och regioner som ligger i framkant i arbetet för en etisk konsumtion och hållbar handel. Jesper Jones, samordnare för Fairtrade City i Göteborg stad, berättar om sina erfarenheter av Fairtrade City-arbetet.
09.20 – 09.30 Tid för frågor och svar
Möjlighet för deltagarna att ställa frågor till de medverkande.
Varmt välkommen!