fbpx
Meny
Kaffebär
Foto: Dennis Salazar Gonzales

CSDDD: Ett historiskt steg – trots stora brister

Under gårdagen enades EU om en ny historisk lagstiftning om företags ansvar för mänskliga rättigheter och miljö (CSDDD).
– Om det implementeras på rätt sätt kan direktivet, trots stora brister, bli ett avgörande steg mot ökad rättvisa i de globala värdekedjorna, säger May Hylander, policy- och projektansvarig på Fair Trade Advocacy Office.

Det nya direktivet gör det obligatoriskt för företag inom EU att genomföra due diligence-arbete genom hela sina värdekedjor, inklusive att identifiera, förhindra och mildra miljö- och människorättsrisker. När slutförhandlingarna genomfördes i veckan stärktes också flera viktiga delar av lagstiftningen, bland annat krav på meningsfull dialog med intressenter.

Samtidigt finns också stora brister i det nya direktivet. Bland annat täcks endast väldigt stora företag av lagstiftningen samtidigt som finanssektorn undantas nästan helt i ett initialt skede. Det civilrättsliga ansvaret har visserligen stärkts men bevisbördan läggs på de som drabbats vilket gör det svårare för dessa människor och samhällen att få tillgång till rättvisa.

Att EU nu har enats om det nya direktivet innebär att det ska införlivas som lag av samtliga medlemsländer i EU. I ett gemensamt uttalande uppmanar nu Fairtrade International, Fair Trade Advocacy Office, Solidaridad och Rainforest Alliance EU:s medlemsstater att utnyttja tillfället att genomföra de förändringar som behövs för att stärka ansvarsutkrävandet och skydda mänskliga rättigheter och miljön runt om i världen i enlighet med FN:s vägledande principer och OECD:s riktlinjer.

I det gemensamma uttalandet lyfts tre faktorer som avgörande för att lagstiftningen ska bli verkningsfull:

  • Vägledning för företag. EU-kommissionen ska utarbeta vägledning för hur företag kan efterleva den nya lagstiftningen. Denna bör baseras på riktlinjer från OECD och utarbetas i samarbete och dialog mellan köpare och leverantörer, med delat ansvar för respekt för mänskliga rättigheter och miljö.
  • Stöd till rättighetsbärare. EU och dess medlemsstater måste prioritera att tillhandahålla ekonomiskt och tekniskt stöd till rättighetsbärare och deras representanter, sårbara ekonomiska aktörer i globala värdekedjor (inklusive småbrukare), samt till EU:s partnerländer. EU-delegationer i partnerländer spelar en avgörande roll för detta.
  • Gemensamt ansvarstagande från företag. Företag behöver visa en genuin ambition att överbrygga klyftorna mellan levnadslöner och levnadsinkomster, och kritiskt utvärdera sina affärsmodeller och inköpsmetoder. Det innebär också att ta ett större gemensamt ansvar och inte föra över kostnaderna för riskhantering på sina leverantörer.

Läs det gemensamma ställningstagandet från Fairtrade International, Fair Trade Advocacy Office, Solidaridad och Rainforest Alliance här: EU makes due diligence mandatory. Now time to make it meaningful.

Dela