Meny
Två personer håller upp en stor check med belopp fem miljoner kronor.
Marie Månson, chef för engagemang och påverkan, och Jon Goland, kommunikationschef. Foto: Fairtrade Sverige.

Fairtrade en av 60 organisationer som får stöd av Postkodlotteriet

Fairtrade får fem miljoner kronor från Svenska Postkodlotteriet 2023! Det är pengar som möjliggör viktiga satsningar på barns rättigheter, levnadsinkomster och ett mer hållbart jordbruk.

Vid Svenska Postkodlotteriets årliga utdelning i går stod det klart att 60 ideella organisationer får dela på över en miljard kronor från Postkodlotteriet 2023! Det gör Postkodlotteriet till Sveriges största privata bidragsgivare till ideella organisationer. Hela miljardöverskottet från lottförsäljningen går till att stärka civilsamhället.

Fairtrade är en av de 60 ideella organisationer som får ta del av överskottet som delas ut varje år. Eftersom stödet inte är öronmärkt är det extra värdefullt. Pengarna kan användas där vi ser att
behoven är störst och bygga vår verksamhet långsiktigt.

Odlares röster i klimatkrisen och levnadslöner för textilarbetare

Pengarna från Postkodlotteriet möjliggör viktiga satsningar för att öka kunskapen om hållbar handel och verka för att alla människor ska kunna leva på sin inkomst och få sina grundläggande rättigheter tillgodosedda.

Under förra året och fram till i sommar driver vi bland annat kampanjen Good Clothes Fair Pay i Sverige, ett europeiskt medborgarinitiativ för lagkrav på levnadslöner för textilarbetare. Målet är att samla en miljon underskrifter i Europa, vilket är gränsen för att EU-kommissionen ska ta upp frågan.

Vi har också kunnat använda pengarna till att sprida filmer och annat innehåll där odlare och anställda själva berättar om sin situation och hur de påverkas av bland annat klimatförändringar och alltför låga priser för sina råvaror.

Teamet på Föreningen för Fairtrade tackar för stödet från Postkodlotteriets medlemmar!

Utbildningssatsning mot barnarbete i Ghana

Tidigare har pengarna även använts till ett pilotprojekt i Ghana, där barnarbete på kakaoplantager är alltför vanligt förekommande. Fokus i projektet, som nådde minst 10 000 personer under olika utbildningssatsningar, var att utbilda personer i områden där kakao spelar en viktig roll för familjer och samhällens överlevnad.

Postkodeffekten

Nära en miljon människor i Sverige är med i Postkodlotteriet. Tack vare alla som är med kan organisationerna hjälpa fler människor, göra fler insatser för klimatet och finansiera fler livsviktiga forskningsprojekt. Det här är postkodeffekten. Tillsammans gör vi skillnad!

Läs mer om Postkodlotteriet här.

Dela