Meny
Fairtrade och Emelie Norberg lanserar kollektion med halva kläder till Fashion Revolution Day
Foto: Brandon Sandén

Fairtrade och Emelie Norberg lanserar kollektion med halva kläder till Fashion Revolution Day

Inför Fashion Revolution Week har Fairtrade gett mode- och hållbarhetsprofilen Emelie Norberg i uppdrag att ta fram en kollektion med halva kläder. Plaggen symboliserar lönerna för anställda i klädindustrin – som ofta tjänar knappt hälften av en levnadslön
– Som sömmerska vet jag vilket arbete som ligger bakom varje plagg. Att kvinnor i textilbranschen sliter tolv timmar om dagen och ändå inte kan försörja sig är helt oacceptabelt, säger Emelie Norberg.

Det är nu tio år sedan Rana Plaza-kollapsen i Bangladesh, den dödligaste olyckan i modeindustrins historia. Under Fashion Revolution Week uppmärksammas årligen modebranschens baksida och villkoren för dem som syr våra kläder. Dagens kläd-sko och textilindustri sysselsätter 60 miljoner människor i Asien, varav de flesta inte har en levnadslön*.

Tolvtimmarsdagar sex dagar i veckan

– Det handlar om kvinnor som jobbar tolv timmar om dagen sex dagar i veckan och ändå inte kan äta sig mätta, betala för sjukvård eller låta barnen gå i skolan. Internationell handel kan bidra till förbättrade arbets- och levnadsvillkor och ge människor möjlighet att lyfta sig ur fattigdom – men då måste den ske med respekt för mänskliga rättigheter, säger Amira Malik Miller policyansvarig på Fairtrade Sverige.

För att tydligt visualisera sömmerskornas ”halva löner” – i exempelvis Indien och Bangladesh ligger textilarbetares löner på knappt hälften av en levnadslön – har Fairtrade gett hållbarhetsprofilen och sömmerskan Emelie Norberg i uppdrag att ta fram en kollektion med halva kläder.

– När jag skapar plagg och kollektioner har jag oftast en tanke i huvudet som jag utgår från. I det här fallet är det halva plagg för halva levnadslöner. För mig handlar hållbarhet om så många olika delar: människorna som syr våra kläder, ekonomi, miljö och konsumtion. Men även vi hållbarhetsprofiler som kämpar med att belysa dessa viktiga ämnen varje dag. Därför är alla modeller i kampanjen just profiler inom hållbarhet och varje outfit är döpt efter dessa kvinnor. För mig är det dessutom viktigt att kläderna jag skapar är användbara även efter kampanjen och därför har jag valt att skapa plagg som går att bära, trots att de är halva. Varje plagg är delat för att symbolisera den halva levnadslönen som miljontals sömmerskor världen över tvingas att leva på.

– Om vi skulle få det vi betalar för är det så här det skulle se ut: en halv lön, ett halvt klädesplagg. Vi hoppas att kollektionen ska få fler att få upp ögonen för hur illa ställt det är i branschen, säger Amira Malik Miller.

Namninsamling för levnadslöner

Nu finns dessutom en historisk möjlighet att bidra till förändring i branschen. Medborgarinitiativet Good Clothes Fair Pay är den hittills största namninsamlingen inom EU för levnadslöner i modebranschen. Om den får en miljon underskrifter måste EU-kommissionen utreda frågan om lagkrav på företag att se till att textilanställda får en lön det går att leva på.

Även den lag som är på gång inom EU för företags ansvar för mänskliga rättigheter och miljö kan komma att spela en viktig roll för att förändra modeindustrin.

– Men då krävs en skarp lagstiftning som klargör att företag måste ta ansvar och respektera mänskliga rättigheter och miljö genom hela värdekedjan. Det handlar exempelvis om att företag måste se över sina ohållbara affärsmodeller och betala levnadslöner, säger Amira Malik Miller.

Kläderna ur kollektionen ”För kvinnorna som aldrig syns XO Emelie Norberg” auktioneras ut på Tradera under Fashion Revolution Week. Alla intäkter går till en organisation i Bangladesh som arbetar med textilanställdas rättigheter.

Fashion Revolution Week pågår mellan 22 och 29 april 2023.

”För kvinnorna som aldrig syns”

Kollektionen med halva kläder är skapad av Emelie Norberg av 100 % återvunnet material. Den består av tio delar med tre huvudplagg: Ingrid, Lisa och Tove. Ingrid är en lätt dunkappa utan framsida med denimdetaljer. Lisa är ett svart denimset utan ärm och utan byxben. Tove är ett unisex-set med vit jeansjacka med avtagbar midja och vita jeansbyxor med avtagbara ben. Delarna hålls ihop av säkerhetsnålar och öljetter.

* En levnadslön är den ersättning som en anställd behöver under en arbetsvecka på en viss plats för att uppnå rätten till en tillfredsställande levnadsstandard för sig och sin familj. En sådan levnadsstandard beräknas med utgångspunkt i de mänskliga rättigheterna och inkluderar rätten till mat, en anständig bostad, utbildning, sjukvård, kläder och andra väsentliga behov, samt en extra buffert för oväntade händelser. Inom ramen för nätverket Global Living Wage Coalition har det sedan 2013 gjorts ett stort antal undersökningar som fastställer levnadslöner och jämför dessa med faktiska löner inom olika sektorer och länder.

Dela