fbpx
Meny
<strong>Fairtrade-rosor ger bättre arbetsvillkor och högre löner visar ny studie</strong>
Grace Mwangi arbetar på ett Fairtrade-certifierat plantage i Kenya. Foto: Christop Köstlin

Fairtrade-rosor ger bättre arbetsvillkor och högre löner visar ny studie

Högre löner, bättre arbetsförhållanden och större fokus på jämställdhet – det är fördelarna med Fairtrade enligt de anställda själva. Det visar en ny rapport från rosplantager i Östafrika.

Rapporten bygger på svar från över 650 anställda i Kenya, Uganda och Etiopien, inhämtade via enkäter och fokusgruppsdiskussioner. Dessutom har plantagechefer, representanter från Fairtrade och aktörer i den globala blomsterhandeln intervjuats. Totalt har konsultbyrån som genomfört rapporten studerat nio Fairtrade-certifierade plantager och två icke-certifierade.

Resultaten visar att Fairtrade har en positiv påverkan på anställda i blomsterbranschen. 69 procent av de anställda på certifierade plantager uppger att de tjänar bättre än anställda på icke-certifierade plantager. Studien indikerar också att andelen anställda som hamnar i de relativt högre löneskikten var mer än dubbelt så stor på Fairtrade-plantager som på icke-certifierade plantager.

Nio av tio har dragit nytta av premien

Nio av tio anställda på Fairtrade-certifierade plantager uppger att de eller deras familjemedlemmar dragit nytta av Fairtrade-premien, en extra betalning som de anställda själva bestämmer hur de vill använda. Vanliga användningsområden är stipendier, rent vatten, skolor och hälsovård.

– Resultaten av den här studien är en bekräftelse på att vi är på rätt väg. Fairtrade erbjuder reella och konkreta lösningar: Från högre löner och större ekonomisk trygghet till främjande av jämlikhet och respekt för anställdas rättigheter, säger Melanie Dürr, global produktchef för blommor och växter på Fairtrade International.

5,1 miljarder Fairtrade-rosor

Blommor är en av Fairtrades huvudsakliga produkter. Bara under 2021 producerades 5,1 miljarder Fairtrade-rosor av närmare 70 000 anställda på blomsterplantager i Östafrika. Under samma tidsperiod genererade försäljningen av Fairtrade-certifierade blommor mer än 8,5 miljoner euro i premier. Och så här inför alla hjärtans dag ökar rosorna i popularitet. I Sverige säljs runt fem miljoner stjälkar i samband med högtidsdagen. Nästan sju av alla rosor som vi köper i Sverige är Fairtrade-märkta.

Fairtrade-rosor gör inte bara skillnad för ekonomin – utan påverkar även jämställdheten på plantagen. Medvetenhet om jämställdhetsfrågor har ökat genom Fairtrades utbildningar – och på certifierade odlingar innehar kvinnor mer än hälften av alla ledarskapspositioner.

Rapporten innehåller även ett antal rekommendationer och lärdomar. Fairtrade uppmanas exempelvis att utöka sitt engagemang för facklig representation, verka för levnadslöner och stärka miljökraven.

– Rapporten ger både uppmuntran och meningsfulla insikter om hur Fairtrade kan fortsätta att växa, förbättras och leverera för anställda på blomsterplantager runt om i världen. Även om vi är nöjda med rapportens resultat vet vi också att mycket fortfarande behöver förbättras och att vi måste fortsätta vårt arbete för att öka lönenivåerna så att de motsvarar levnadslöner. Vi ser fram emot vårt fortsatta arbete för en mer hållbar värld, säger Melanie Dürr.

Dela