Meny
Handbolls-VM och Fairtrade i samarbete för att stärka kaffeodlarnas situation
Foto: Handbollslandslaget / Christoffer Borg-Mattisson, Rosa Panggabean.

Handbolls-VM och Fairtrade i samarbete för att stärka kaffeodlarnas situation

Handbolls-VM 2023 inleder ett samarbete med organisationen Fairtrade och serverar Fairtrade-märkt kaffe på alla fem arenor under mästerskapet. Därmed tar Handbolls-VM begreppet Fair Play utanför planen.

Samarbetet är en del av Handbolls-VM:s hållbarhetsarbete – där arenorna i värdstäderna Göteborg, Malmö, Kristianstad, Jönköping och Stockholm erbjuder Fairtrade-märkt kaffe.

– Schyssta villkor och Fair Play utanför planen är minst lika viktigt som på planen. Därför känns det bra att kunna erbjuda Fairtrade-märkt kaffe på alla arenor under VM – en del av certifieringen Hållbart evenemang och förhoppningsvis början på ett tätare samarbete med organisationen Fairtrade, säger Krister Bergström, VD för Handbolls-VM 2023 AB.

Henrietta Eurenius är ansvarig för strategiska samarbeten på Fairtrade som arbetar för bättre villkor för odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom.

– Handbollen visar vägen för idrotten genom schysst spel även utanför planen. Genom att se över vad som serveras i samband med match kan arrangörer bidra till både fattigdomsbekämpning och ett mer hållbart jordbruk.

Målet är att samarbetet ska växa till VM damer i december 2023 – där Sverige är samarrangör med Danmark och Norge – och senare även EM 2026 herrar.

– En mer hållbar konsumtion är av yttersta vikt för att skapa positiv förändring. Förutom att Fairtrade möjliggör att odlarna får bättre betalt och kan utveckla sina lokalsamhällen, så investeras också Fairtrade-premien i barns utbildning och idrott i länder med utbredd fattigdom. Snacka om fair play, säger Henrietta Eurenius.

Handbolls-VM:s hållbarhetsarbete fokuserar på fyra områden: ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet samt ledarskap. Samarbetet med Fairtrade tickar i alla boxar.

För mer information kontakta:

Henrietta Eurenius, ansvarig strategiska samarbeten Fairtrade

Mobil: 076-052 58 38

E-post: henrietta.eurenius@fairtrade.se

Krister Bergström, VD Handbolls-VM 2023 AB

Mobil: 070-352 56 22

E-post: krister.bergstrom@handboll.rf.se

Dela