fbpx
Meny
Inför årets fattigaste dag: Siri Barje lanserar recept på schysst och billig mat med Fairtrade
Tv-kocken och kokboksförfattaren inspirerar till schyssta prisvärda måltider tillsammans med Fairtrade. Foto: Privat

Inför årets fattigaste dag: Siri Barje lanserar recept på schysst och billig mat med Fairtrade

Jakten på billig mat är kanske allra störst i januari. Men det är fortfarande lika viktigt att göra hållbara val i mataffären. Tv-kocken och kokboks­författaren Siri Barje har därför tagit fram fem recept på hållbara och plånboksvänliga rätter till årets fattigaste månad.

– Lika viktigt som det är för mig att handla mat som är ekologisk och i säsong, är det att handla etiskt. Jag anser att vi aldrig får glömma bort hur många människor och familjer som ligger bakom all den mat vi äter. Men det kan vara snårigt att hitta rätt bland produkter ibland, och det hjälper Fairtrade till med, säger Siri Barje.

Med skenande matpriser och höga elräkningar är årets januari extra tuff – och det är många som letar billiga matvaror. Samtidigt är det fortfarande viktigt att välja mat som producerats med respekt för mänskliga rättigheter och miljö. Människorna som odlar exempelvis kaffe, bananer och kakao har även de drabbats av ökade utgifter till följd av inflation och klimatförändringar, vilket riskerar förvärra en redan svår situation.

Att byta ut en vara gör skillnad

– Vi vill visa att det inte handlar om ”allt eller inget”. Bara genom att byta ut en vara till Fairtrade bidrar man till att göra stor skillnad för de människor som odlar vår mat – utan att det påverkar den egna plånboken särskilt mycket, säger Jon Goland, tillförordnad verksamhetschef på Fairtrade Sverige.​

För att göra det lättare att laga god, plånboksvänlig mat med schyssta råvaror har Fairtrade gett tv-kocken och kokboksförfattaren Siri Barje i uppdrag att ta fram fem recept för årets fattigaste månad. Varje rätt innehåller minst en Fairtrade-märkt ingrediens.

Med recepten vill Siri Barje och Fairtrade inspirera till matlagning som är hållbar – både för den egna ekonomin, för odlarnas och för miljön. Genom att laga mycket vegetariskt och använda grönsaker i säsong går det att hålla matkostnaderna nere och samtidigt handla både miljövänligt och etiskt.

– Fattigdomsbekämpning, jämställdhet, rätt arbetsvillkor samt att motverka barnarbete är bara några av de viktiga sakerna som Fairtrade jobbar för. Jag är enormt stolt att samarbeta med dem, säger Siri Barje.

Först ut bland de schyssta och plånboksvänliga rätterna är Siri Barjes schyssta chili med Fairtrade-märkt kakao, chipotle och koriander.

Fakta – svenskarna vill handla schysst

​45 procent av svenskarna tycker att det är viktigt att de livsmedel de handlar är producerade med hänsyn till mänskliga rättigheter och 35 procent tycker det är viktigt att livsmedel odlats med hänsyn till klimatet. Det visar en undersökning från Kantar Sifo.

Fem tips – så kan du laga billigt med ändå handla schysst

  1. Ta hand om matsvinnet. Låt potatismos bli potatisplättar, gör stekt ris av gårdagens risrester och fattiga riddare av bröd som blivit lite gammalt och torrt.
  2. Använd baljväxter. Kikärtor, bönor och linser är billig mat. Särskilt om du blötlägger och kokar själv. Går perfekt att frysa in i portionsförpackningar.
  3. Håll utkik efter varor med kort bäst-före-datum. De brukar finnas till nedsatt pris och går ofta bra att frysa in.
  4. Laga storkok. Om du ser till att ha mat hemma kan du ta med lunchlådor och du slipper panikhandla dyrare färdigmat.
  5. Koka soppa. Perfekt mat när det är kallt och ett bra sätt att ta vara på grönsaker eller rotfrukter som ser lite ledsna ut.

Vid frågor kontakta:
Ingrid Arinell, pressansvarig, Fairtrade Sverige
ingrid.arinell@fairtrade.se
070-895 70 78  

Dela