Klimatsmarta förpackningar tar över i vinhyllan
Vi har börjat vänja oss vid lådvinet som gjorde intåg i vinhyllan redan på 90-talet. Men nu trängs de klassiska glasflaskorna även med burkar, PET-flaskor och pappförpackningar. De är lättare att bära hem, har lägre klimatavtryck och riskerar inte att krossas i bitar om de tappas.
Systembolaget har ett uttalat mål om att sänka sitt klimatavtryck från förpackningar – och det är särskilt glasflaskan som pekas ut som miljöbov. Därför ser vi nu allt fler nya typer av förpackningar i sortimentet.
Här går vi igenom skillnaden mellan de olika förpackningarna, både för dig som konsument och för miljön. Kortfattat kan man säga:
- På kort sikt spelar förpackningen ingen roll för smaken. Välj glasflaska om du tänkt lagra vinet i mer än ett år.
- Box, pappförpackning och burk är de förpackningar som har lägst klimatavtryck för vin.
- Utbudet av vin i mer klimatsmarta förpackningar väntas öka de kommande åren och det är inte längre bara de allra billigaste vinerna som kommer i dessa förpackningar.
Vad är det för fel på glasflaskor?
Glasflaskans höga klimatpåverkan beror dels på att det går åt mycket energi vid tillverkningen. Att de är stora och tunga gör dessutom att transporten ger ett större klimatavtryck. Många viner produceras långt från Sverige och då blir varje gram viktigt.
Att använda returglas, alltså återanvända glasflaskor, kan vara ett bra val ur miljösynpunkt. Men för vin skulle ett sådant system vara svårt att införa bland annat på grund av transporterna.
Glas kan även återvinnas och bli till nya glasförpackningar. Då minskar energiförbrukningen med cirka 20 procent – vilket är bra, men inte är tillräckligt bra för att komma ner i lika låga utsläpp som de andra alternativ som finns.
Vinförpackningars koldioxidutsläpp
Diagrammet visar gram koldioxidutsläpp per liter vin. Källa: Systembolaget.
Påverkar förpackningen smaken på vinet?
Många konsumenter förknippar vin i andra förpackningar än glasflaska med sämre kvalitet. Men förpackningen i sig gör inte vinet sämre. En stor del av de viner som säljs i klimatsmarta förpackningar befinner sig i de lägre prisklasserna, men på senare tid har utbudet växt, vilket innebär att det numera finns vin i flera olika prisklasser att välja på.
På kort sikt har förpackningen ingen större inverkan på smaken. Har du tänkt att dricka vinet inom några månader spelar förpackningen därför inte någon större roll. Om du däremot har tänkt att lagra vinet under en längre tid så är den klassiska glasflaskan att föredra.
Box och glasflaska vanligast i Sverige
Diagrammet visar andel av vin som säljs i olika förpackningar i Sverige. Baserat på Systembolagets försäljning februari 2022-februari 2023. Lättare glasflaska är inräknat i glasflaska. Burk är inräknat i Övriga.
Bag in box
När det första lådvinet lanserades i Sverige 1996 var många skeptiska. Men ändå dröjde det inte många år innan boxarna gick om flaskorna i popularitet på Systembolaget. I dag är lite mer än hälften av vinet som säljs på Systembolaget förpackat i box.
En oöppnad box håller cirka 11–13 månader. Öppnad box håller i cirka 3–6 veckor i kylskåp och 1–3 veckor i rumstemperatur.
Exempel på Fairtrade-märkta viner i box
Bosman Generation 8th, Pinotage Cabernet Sauvignon, Sydafrika
Cape Blanc by Foot of Africa, Sydafrika
La Boca rosé, Argentina
PET-flaska
För den som lärt sig att vi ska ”plastbanta” kan det kanske kännas märkligt att byta ut en glasförpackning mot en plastförpackning för miljöns skull. Men när det gäller vin så är PET-flaskan ett bra val eftersom den har låg vikt och kan återvinnas. Alla PET-flaskor som säljs på Systembolaget går att panta vid närmsta pantstation.
I en oöppnad PET-flaska håller vinet minst ett år.
Exempel på Fairtrade-märkta viner i PET-flaska
Chill Out Shiraz Cabernet Sauvignon Organic, Argentina
SAAM Pinotage, Sydafrika
Ecologica Familias Torrontés Chardonnay, Argentina
Pappförpackning
Pappförpackning, eller Tetrapak, har tack vare sin låga vikt ett mycket lågt klimatavtryck. Även om marknadsandelen fortfarande är ganska liten, runt fyra procent, så är det den tredje vanligaste vinförpackningen efter box och glasflaska.
I en oöppnad pappförpackning håller sig vinet bra i ungefär ett år.
Exempel på Fairtrade-märkta viner i pappförpackning
Expedition Torrontés Chardonnay, Argentina
Six Hats Sauvignon Blanc, Sydafrika
Fair & Square Smart, Argentina
Burk
Aluminiumburkar är inte bara för läsk och öl – de passar utmärkt även för vin. Till skillnad från pappförpackningar så fungerar burkar även till mousserande vin. Burkvin är nytt på den svenska marknaden och står än så länge bara för 0,12% av vinförsäljningen på Systembolaget.
Burkar är mycket luft- och ljustäta och har därför minst lika bra hållbarhet som glasflaskor. Hur länge du kan spara vinet hänger här mer på själva vinets typ och kvalitet. Burkar som du köpt på Systembolaget kan du panta.
Exempel på Fairtrade-märkta viner i burk
In the MOOD for Cinsault, Sydafrika
Cognato Cabernet Sauvignon, alkoholfri, Sydafrika
Cognato Chenin Blanc, alkoholfri, Sydafrika
Lättare glasflaskor
Vikten på glasflaskor varierar mycket. Som lättare glasflaska räknar Systembolaget flaskor som väger högst 420 gram. Genom att göra flaskorna lättare sparar man in på både på material och frakt. Ett bra alternativ för dig som tycker det är svårt att vänja sig vid en helt ny förpackning – men den är inte lika klimatsmart som papp, PET, burk eller box.
Exempel på Fairtrade-märkta viner i lättare glasflaska
Kleine Zalze Pinotage, Sydafrika
KWV Cathedral Cellar Sauvignon blanc, Sydafrika
Adobe Reserva Rosé, Chile
Fairtrade och vin
Arbetsvillkoren på vinodlingar i länder med utbredd fattigdom har många gånger visat sig vara mycket dåliga. Förbud för de anställda att organisera sig fackligt, osäkra anställningar och extremt låga löner är några anledningar till att Fairtrade certifierar produktion av vindruvor i Sydafrika, Argentina och Chile.
När du väljer Fairtrade-märkt vin är du med och bidrar till bättre villkor för anställda på vinodlingar. I Fairtrades kriterier ställs krav på bland annat säker hantering av kemikalier, möjlighet till inflytande och ett aktivt arbete mot diskriminering. Dessutom betalas en premie ut som ska gynna verksamheten och/eller lokalsamhället. Vindruvspremien har bland annat använts till sjukvård, vattenrening, skolor och skolmaterial.