fbpx
Meny
Klimatsmarta förpackningar tar över i vinhyllan  
Foto: Fairtrade Sverige

Klimatsmarta förpackningar tar över i vinhyllan  

Vi har börjat vänja oss vid lådvinet som gjorde intåg i vinhyllan redan på 90-talet. Men nu trängs de klassiska glas­flaskorna även med burkar, PET-flaskor och papp­förpackningar. De är lättare att bära hem, har lägre klimat­avtryck och riskerar inte att krossas i bitar om de tappas.

Systembolaget har ett uttalat mål om att sänka sitt klimatavtryck från förpackningar – och det är särskilt glasflaskan som pekas ut som miljöbov. Därför ser vi nu allt fler nya typer av förpackningar i sortimentet. 

Här går vi igenom skillnaden mellan de olika förpackningarna, både för dig som konsument och för miljön. Kortfattat kan man säga: 

  • På kort sikt spelar förpackningen ingen roll för smaken. Välj glasflaska om du tänkt lagra vinet i mer än ett år. 
  • Box, pappförpackning och burk är de förpackningar som har lägst klimat­avtryck för vin.  
  • Utbudet av vin i mer klimat­smarta förpackningar väntas öka de kommande åren och det är inte längre bara de allra billigaste vinerna som kommer i dessa förpackningar.  

Vad är det för fel på glasflaskor?

Glasflaskans höga klimat­påverkan beror dels på att det går åt mycket energi vid tillverkningen. Att de är stora och tunga gör dessutom att transporten ger ett större klimat­avtryck. Många viner produceras långt från Sverige och då blir varje gram viktigt.  

Att använda returglas, alltså återanvända glas­flaskor, kan vara ett bra val ur miljö­synpunkt. Men för vin skulle ett sådant system vara svårt att införa bland annat på grund av transporterna.  

Glas kan även återvinnas och bli till nya glas­förpackningar. Då minskar energi­förbrukningen med cirka 20 procent – vilket är bra, men inte är tillräckligt bra för att komma ner i lika låga utsläpp som de andra alternativ som finns.  

Vinförpackningars koldioxidutsläpp

Glasflaska: 664
Lättare glasflaska: 532
PET-flaska: 243
Burk: 175
Papp: 76
Bag in box: 68

Diagrammet visar gram koldioxid­utsläpp per liter vin. Källa: Systembolaget. 

Påverkar förpackningen smaken på vinet? 

Många konsumenter förknippar vin i andra förpackningar än glas­flaska med sämre kvalitet. Men förpackningen i sig gör inte vinet sämre. En stor del av de viner som säljs i klimat­smarta förpackningar befinner sig i de lägre pris­klasserna, men på senare tid har utbudet växt, vilket innebär att det numera finns vin i flera olika pris­klasser att välja på.  

På kort sikt har förpackningen ingen större inverkan på smaken. Har du tänkt att dricka vinet inom några månader spelar förpackningen därför inte någon större roll. Om du däremot har tänkt att lagra vinet under en längre tid så är den klassiska glasflaskan att föredra.  

Box och glasflaska vanligast i Sverige

Bag in box: 51%
Glasflaska: 42%
Papp: 4,3 %
PET-flaska: 2,4%
Övriga: 0,3%

Diagrammet visar andel av vin som säljs i olika förpackningar i Sverige. Baserat på Systembolagets försäljning februari 2022-februari 2023. Lättare glasflaska är inräknat i glasflaska. Burk är inräknat i Övriga.

Bag in box 

När det första lådvinet lanserades i Sverige 1996 var många skeptiska. Men ändå dröjde det inte många år innan boxarna gick om flaskorna i popularitet på Systembolaget. I dag är lite mer än hälften av vinet som säljs på Systembolaget förpackat i box.  

En oöppnad box håller cirka 11–13 månader. Öppnad box håller i cirka 3–6 veckor i kylskåp och 1–3 veckor i rums­temperatur.  

Exempel på Fairtrade-märkta viner i box

Bosman Generation 8th, Pinotage Cabernet Sauvignon, Sydafrika

Cape Blanc by Foot of Africa, Sydafrika

La Boca rosé, Argentina

PET-flaska 

För den som lärt sig att vi ska ”plastbanta” kan det kanske kännas märkligt att byta ut en glas­­förpackning mot en plast­­förpackning för miljöns skull. Men när det gäller vin så är PET-flaskan ett bra val eftersom den har låg vikt och kan återvinnas. Alla PET-flaskor som säljs på Systembolaget går att panta vid närmsta pantstation. 

I en oöppnad PET-flaska håller vinet minst ett år.

Exempel på Fairtrade-märkta viner i PET-flaska

Chill Out Shiraz Cabernet Sauvignon Organic, Argentina

SAAM Pinotage, Sydafrika

Ecologica Familias Torrontés Chardonnay, Argentina

Pappförpackning 

Pappförpackning, eller Tetrapak, har tack vare sin låga vikt ett mycket lågt klimat­avtryck. Även om marknads­andelen fortfarande är ganska liten, runt fyra procent, så är det den tredje vanligaste vinförpackningen efter box och glasflaska.  

I en oöppnad papp­förpackning håller sig vinet bra i ungefär ett år.  

Exempel på Fairtrade-märkta viner i pappförpackning

Expedition Torrontés Chardonnay, Argentina

Six Hats Sauvignon Blanc, Sydafrika

Fair & Square Smart, Argentina

Burk 

Aluminiumburkar är inte bara för läsk och öl – de passar utmärkt även för vin. Till skillnad från pappförpackningar så fungerar burkar även till mousserande vin. Burkvin är nytt på den svenska marknaden och står än så länge bara för 0,12% av vinförsäljningen på Systembolaget.  

Burkar är mycket luft- och ljustäta och har därför minst lika bra hållbarhet som glasflaskor. Hur länge du kan spara vinet hänger här mer på själva vinets typ och kvalitet. Burkar som du köpt på Systembolaget kan du panta.  

Exempel på Fairtrade-märkta viner i burk

In the MOOD for Cinsault, Sydafrika

Cognato Cabernet Sauvignon, alkoholfri, Sydafrika

Cognato Chenin Blanc, alkoholfri, Sydafrika

Lättare glasflaskor 

Vikten på glasflaskor varierar mycket. Som lättare glas­flaska räknar Systembolaget flaskor som väger högst 420 gram. Genom att göra flaskorna lättare sparar man in på både på material och frakt. Ett bra alternativ för dig som tycker det är svårt att vänja sig vid en helt ny förpackning – men den är inte lika klimat­smart som papp, PET, burk eller box.  

Exempel på Fairtrade-märkta viner i lättare glasflaska

Kleine Zalze Pinotage, Sydafrika

KWV Cathedral Cellar Sauvignon blanc, Sydafrika

Adobe Reserva Rosé, Chile

Fairtrade och vin 

Arbetsvillkoren på vinodlingar i länder med utbredd fattigdom har många gånger visat sig vara mycket dåliga. Förbud för de anställda att organisera sig fackligt, osäkra anställningar och extremt låga löner är några anledningar till att Fairtrade certifierar produktion av vindruvor i Sydafrika, Argentina och Chile.  

När du väljer Fairtrade-märkt vin är du med och bidrar till bättre villkor för anställda på vinodlingar. I Fairtrades kriterier ställs krav på bland annat säker hantering av kemikalier, möjlighet till inflytande och ett aktivt arbete mot diskriminering. Dessutom betalas en premie ut som ska gynna verksamheten och/eller lokalsamhället. Vindruvspremien har bland annat använts till sjukvård, vattenrening, skolor och skolmaterial.

Dela