fbpx
Meny
Ulrika Urey
Foto: Fairtrade Sverige

Nu får vi hela Sverige att flytta handen!

Som konsumenter vill vi gärna göra schyssta val, men ibland är det svårt. Det är ju en djungel av märkningar där ute. Spelar det ens någon roll om du väljer det ena eller det andra kaffet? Vi på Fairtrade vet att det gör det. När du flyttar handen till en Fairtrade-märkt vara bidrar du till att en odlare många mil bort kan skapa ett bättre liv för sig och sin familj. Därför skyltar vi, tillsammans med livsmedelskedjorna, nu upp i butiker runt om i landet så att du enklare ska hitta alla schyssta varor.

Håll utkik i din matbutik från och med i dag efter pekande händer som visar vägen till en god handling. Kanske upptäcker du en choklad du aldrig provat eller en ny favorit i kaffehyllan. Oavsett vilken Fairtrade-märkt produkt som du stoppar ner i kundkorgen bidrar du till en handel byggd på respekt för mänskliga rättigheter och miljö. Genom att flytta handen gör du skillnad för människor som arbetar hårt för att vi ska få njuta av bananer, cashewnötter, ris och annat som vi inte kan odla i Sverige. Att odlarna får schysstare villkor är också en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta konsumera god mat och dryck.

Flytta handen till schyssta varor

Kaffe är ett exempel på en råvara där framtiden inte ser särskilt ljus ut. Hälften av den odlingsbara marken riskerar att vara obrukbar år 2050 på grund av ökade klimatförändringar. Att hantera utmaningarna – och plantera mer motståndskraftiga grödor eller träd som skyddar buskarna mot stekande sol – kostar pengar. När vi frågat odlarna själva säger de att en bättre betalning är nödvändig för att de ska kunna fortsätta bedriva sitt jordbruk.

En bättre betalning är också en förutsättning för att motverka fattigdom och barnarbete inom det globala jordbruket. Bara i Elfenbenskusten och Ghana jobbar närmare 1,6 miljoner barn i åldern 5–17 år med kakao. Den främsta orsaken är föräldrarnas låga inkomster. När du köper Fairtrade-märkt kakao eller choklad bidrar du till att odlarna får en tryggare familjeförsörjning och ökade möjligheter att låta barnen gå i skolan.

En liten handrörelse i butikshyllan sätter i gång en större rörelse någon helt annanstans. Ditt val av choklad, bananer och kaffe lägger grunden för skolbyggen, bättre bostäder och trädplantering i Ghana, Dominikanska Republiken och Peru. 

Tack för att du väljer Fairtrade.

Ulrika Urey, generalsekreterare Fairtrade Sverige

Dela