fbpx
Meny
Tallrik med bakat ris, persilja, yoghurt och citron.
Foto: Siri Barje

Recept: Bakat ris med linser och karamelliserad lök

Siri Barjes bakade ris är inspirerat av den libanesiska rätten Mujadara. Riktig comfort food som sköter sig själv i ugnen.

I det här receptet används basmatiris med Fairtrade-märkning för att de som odlat riset ska få bättre betalt, men också stöd i att möta klimatförändringarna som redan drabbat deras odlingar. En prisvärd rätt som gör det möjligt att fortsätta handla schysst även när maten blivit dyrare!

Tallrik med bakat ris, persilja, yoghurt och citron.

Ingredienser

  • 3 msk olivolja
  • 2 vitlöksklyftor, tunt skivade
  • 2 tsk spiskummin
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 dl torkade gröna linser
  • 3 dl Fairtrade-märkt basmatiris (fullkorn eller vanligt)
  • 8 dl vatten
  • 1 buljongtärning
  • 3 gula lökar, tunt skivade
  • 1 bunt bladpersilja, plockad
  • 2 dl yoghurt
  • Olivolja
  • 1 citron
  • Salt och peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 C, varmluft.
  2. Stek vitlök snabbt i olivolja. Tillsätt spiskummin, kardemumma och mycket svartpeppar. Häll ned riset, linserna rör runt.
  3. Häll på vatten, buljongtärning och salt. Låt det få ett uppkok och häll sedan allt i en ugnsfast form och täck med folie, baka i ugnen ca 20 min, ta av folien, rör runt och baka 20 min till utan folie. Ta ut formen och låt riset ånga några minuter innan servering.
  4. Stek löken gyllene och lätt frasig i olivolja, det tar ca 20 min.
  5. Blanda persilja med lite olivolja och salt. Strö den frasiga löken över det bakade riset, servera med yoghurt, rivet citronskal, persiljesallad, lite olivolja och citron.
Dela