Recept: Bönchili med kakao, chipotle och koriander
En värmande bönchili med Fairtrade-märkt kakao är först ut i vårt samarbete med tv-kocken och kokboksförfattaren Siri Barje. Håll utkik efter fler hållbara och plånboksvänliga recept de närmsta veckorna!
Ingredienser
- 1 chipotle
- 1 dl kokhett vatten
- ½ gul chili, skivad
- 390 g krossade tomater
- 1 tsk salt
- 1 tsk socker
- 3 msk olivolja
- 2 gula lökar, hackade
- 2 selleristjälkar, hackade
- 1 msk spiskummin
- 2 tsk paprikapulver
- 1 msk torkad oregano
- 3 stora vitlöksklyftor, hackade
- 1 tetra svarta bönor, sköljda
- 1 tetra kikärter, sköljda
- 1 msk Fairtrade-märkt kakao
- 1 grönsaksbuljongtärning
- 1 lime, skal och saft
- Salt
Till servering: Nachochips, färsk koriander och gräddfil
Gör så här
- Blötlägg chipotlen det kokheta vattnet i minst 20 min.
- Skär av stjälken, hacka den grovt, spara blötläggningsvattnet.
- Mixa sedan chipotlen med gul chili, krossade tomater, salt, socker och salt till slätt.
- Stek lök och selleri gyllene i oljan, häll på vitlöken och stek två minuter.
- Tillsätt kryddorna samt bönor och kikärter, rör om ordentligt och stek i ca tre minuter till. Salta.
- Tillsätt kakao och rör runt.
- Häll på den mixade chili-tomatsåsen samt buljongtärning.
- Låt koka i minst en timme, rör om då och då.
- Tillsätt skal och saft från en lime innan servering och rör runt.
- Ät med nahcos, färsk koriander och gräddfil!
Se Siri laga chilin på Instagram!
Varför välja Fairtrade-märkt kakao i en bönchili?
Kakao är en riskråvara. Det innebär att produktionen är förknippad med risk för negativ påverkan på mänskliga rättigheter och miljö.
I Västafrika, där den största delen av världens kakao kommer ifrån, lever många odlare i extrem fattigdom, vilket ökar risken för både barnarbete och skogsskövling. I dag arbetar närmare 1,6 miljoner barn i åldern 5–17 år med kakao i Elfenbenskusten och Ghana.
Fairtrade är en internationell tredjepartscertifiering som bland annat innebär att odlarna får bättre betalt och att barnarbete och skogsskövling är förbjudet.