Recept: Kokospannacotta med hallonsås
Siri Barjes kokospannacotta med hallonsås passar både till vardag och fest. Kombinationen krämig kokos och syrliga hallon gör den här enkla efterrätten till en riktig fullträff.
Ingredienser
- 1 burk Fairtrade-märkt kokosmjölk
- 5 msk gelésocker
- 1 nypa salt
- 1 tsk vaniljpulver
- Lite rapsolja
- Fairtrade-märkta kokosflingor
- 1 förpackning frysta hallon
- 1/2 msk socker
Gör så här
- Koka kokosmjölk med gelésocker, salt och vaniljpulver i ca 2 min.
- Smörj fyra små skålar med lite olja. fördela smeten jämt, låt stå kallt i minst 2 h.
- Rosta koksflingorna gyllene.
- Koka upp frysta hallon med socker.
- Fördela hallonsås på fyra tallrikar, stjälp upp kokospannacottan, toppa med rostad kokos och ev tulpanblad.
Varför välja Fairtrade-märkt kokosmjölk?
Kokosnötter är en älskad råvara som används i många olika produkter, såsom kokosmjölk, kokosolja och kokosflingor. Många kokosodlare arbetar hårt men lever tyvärr i fattigdom. De förtjänar en schysst betalning för sina kokosnötter! Det är därför som Fairtrades minimipris och premie är viktiga.
Minimipriset garanterar odlaren en bättre betalning när marknadspriserna faller. Fairtrade-premien är en extra betalning som odlare gemensamt bestämmer hur de ska investera. Kokosodlare i Sri Lanka har bland annat använt premien till rent dricksvatten.