Recept: Tofuwok med cashewnötter
Tofu cashew! Ett till recept på billig vardagsmat med schyssta råvaror signerat Siri Barje. En wok med tofu, broccoli och blomkål som toppas med Fairtrade-märkta cashewnötter.

Ingredienser
- 3 msk rapsolja
- 200 g tofu, gärna friterad
- 1 broccolihuvud
- 1 litet blomkålshuvud
- 1 purjolök
- 1 chili
- 2 vitlöksklyftor
Sås:
- 2 msk ljus soja
- 4 msk ostronsås
- 3 tsk socker
- 1 dl vatten
- 1 tsk majsstärkelse
Till servering:
- 100 g Fairtrade-märkta cashewnötter
- 4 portioner Fairtrade-märkt ris
Gör så här
- Blanda ihop såsen
- Skär tofu och stek gyllene i olja i en väldigt varm wokpanna, ta dem ur woken.
- Dela broccoli och blomkål i buketter.
- Skiva purjolök och finhacka chili och vitlök.
- Woka chili och vitlök i olja i ca 30 sek.
- Ha i broccoli, blomkål och purjo, stek på hög värme under omrörning i ca 2 min.
- Tillsätt tofun, såsen och låt den koka ihop någon minut.
- Tillsätt cashewnötter och servera med ris!
Varför ska jag välja Fairtrade-märkta cashewnötter i min tofuwok?
Cashewnötter odlas bland annat i Peru, Filippinerna, Vietnam, Mexiko, Malaysia, Nigeria och Gambia. När nötterna skalas frigörs frätande syror som kan orsaka brännskador. Det är dessutom väldigt arbetskrävande att skala cashewnötter då det måste göras manuellt för att inte riskera att nötterna kontamineras av syran från skalet. Fairtrades kriterier ställer krav på att de som skalar cashewnötter måste ha tillgång till skyddsutrustning.