fbpx
Meny
Tre saker att tänka på när du handlar choklad i påsk
Foto: Maria Stéen

Tre saker att tänka på när du handlar choklad i påsk

Påsken är chokladens högtid. Men kakaon som ger chokladen sin smak och färg är en högriskprodukt, förknippad med flera problem för både människor och miljö. Här listar vi tre av dem – och tre saker du kan göra.

Svenskar älskar choklad. Faktum är att Sverige ligger på sjätte plats på topplistan i världen över chokladkonsumtion per person och år. Men bakom varje chokladkaka ligger ett gediget jobb: Först ska kakaofrukten plockas och innehållet sorteras. Sedan ska kakaobönorna torkas och rostas, och slutligen tillverkas kakaomassa eller kakaosmör, som vi sedan använder i vårt älskade godis.

Tre utmaningar för kakaoindustrin

Tre problem är utmärkande inom kakaoindustrin i dag, och kan faktiskt vara en effekt av vilken choklad vi väljer i affären:

1. Fattigdom

Bara en tredjedel av kakaoodlarna i Västafrika tjänar en så kallad levnadsinkomst, det vill säga den inkomst som behövs för att kunna försörja sig själv och sin familj med näringsriktig mat, en anständig bostad, utbildning och sjukvård. På många håll lever kakaoodlarna under den internationella fattigdomsgränsen.
Anledningen? Priset odlarna får för sin kakao är för lågt. Men de låga inkomsterna beror också på att produktionen inte alltid är tillräckligt effektiv, att odlingarna är för små och att odlarna ofta saknar information om prisläget på världsmarknaden och kunskap om hur de ska hantera klimatförändringarna och förbättra jordbruket.

2. Barnarbete

Fattigdom leder ofta till barnarbete. Barnarbete – och även tvångsarbete – är ett mycket utbrett och väldokumenterat problem inom just kakaosektorn. Bara i Elfenbenskusten och Ghana arbetar närmare 1,6 miljoner barn mellan 5 och 17 år med kakao. Det är ungefär lika många barn som finns i samma åldersgrupp i Sverige.

3. Klimatförändringar och avskogning

I Ecuador, där mycket ekologisk kakao odlas, har förekomsten av skyfall vid kustområdena ökat femfaldigt på grund av klimatförändringarna. Det hotar upp till 60 procent av de nuvarande kakaoodlande områdena i landet, som i framtiden riskerar att inte vara odlingsbara längre.

Avskogning är också ett enormt problem inom kakaosektorn: All den yta som används till kakaoodling i Latinamerika har en gång varit tropisk skog.

En studie från World Cocoa Foundation och Mighty Earth visar också att en fjärdedel av all skog i Elfenbenskusten har huggits ner för att odla kakao mellan 2001 och 2014.

Vad kan du göra?

Många av dessa problem är stora och kräver systemförändringar med bättre lagstiftning och ökat skydd för världens odlare och anställda. Men det finns saker du själv kan göra redan i dag för att minska risken att chokladen du köper har haft en negativ påverkan på människa och miljö. Här är våra tre enkla tips:

1. Välj Fairtrade-märkt choklad!

Fairtrade motverkar barnarbete, leder till ökade inkomster och bygger motståndskraft mot klimatförändringar. Fairtrade-certifierade odlare är garanterade ett minimipris som syftar till att minst täcka kostnaden för en hållbar produktion, samt en premie som genereras vid försäljning och som odlarna gemensamt väljer hur de vill investera.

2. Välj ekologisk choklad

Ekologisk kakao odlas utan skadliga bekämpningsmedel och innebär större hänsyn till den biologiska mångfalden i produktionen. Dessutom får odlare ofta ett högre pris för ekologisk kakao. Det gäller i synnerhet om chokladen är både ekologisk och Fairtrade-märkt – eftersom köparen av en Fairtrade-råvara åtar sig att betala en så kallad ekologisk prisdifferential. Malmö Chokladfabrik, Änglamark, ICA I love Eco, Garant och Eguale är exempel på märken som har ekologisk Fairtrade-märkt choklad.

3. Fråga ditt favorit-chokladföretag…

…varför de har valt att inte märka sin choklad med någon trovärdig tredjepartscertifiering. Många chokladföretag väljer i stället att skapa sina egna märkningar, där de själva sätter kriterierna och väljer hur de ska följas upp. Eller så har de ingen märkning alls.

Om din lokala matbutik inte har ett särskilt imponerande utbud av schysst choklad – fråga också där!

Vi på Fairtrade tycker att etisk konsumtion borde vara en självklarhet varje dag – men kanske kan det kännas extra angeläget så här inför påsk? Och det behöver faktiskt inte vara svårare än så här!

Dela