fbpx
Meny
Person i butik med tygpåse med Fairtrade-logotyp

Vår konsumtion påverkar världen

Den här veckan pågår Black Week, shoppinghögtiden som kulminerar på Black Friday. Rea-dagen har växt sig allt större i Sverige och markerar nu startskottet för julhandeln. Totalt väntas årets Black Week omsätta omkring 8,7 miljarder kronor. Men det finns anledning att stanna upp och tänka till över hur vår konsumtion påverkar både mänskliga rättigheter och miljö.

Oavsett om det handlar om en ny tröja till nyårsfesten eller maten vi lagar till middag så bidrar det till vårt klimatavtryck. Modeindustrin står i dag för ungefär tio procent av världens utsläpp och livsmedelsindustrin för ungefär 20-30 procent. I Sverige förbrukar vi resurser som om vi hade mer än 4 planeter och våra konsumtionsbaserade utsläpp ligger på cirka åtta ton per person och år. Till år 2050 måste de minska till omkring ett ton per person för att nå 1,5-gradersmålet.  Vi behöver alltså förändra våra konsumtionsvanor genom att exempelvis flyga mindre, äta mer vegetariskt, köpa färre nyproducerade varor och göra andra mer hållbara val i vardagen.

Genom Agenda 2030 har världens ledare förbundit sig till att arbeta för att uppfylla 17 globala mål för en hållbar utveckling. År 2030 ska vi exempelvis ha avskaffat fattigdom och barnarbete, minskat ojämlikheter, löst klimatkrisen och verkat för att skapa fred och rättvisa. Men halvvägs till att målen ska vara uppfyllda visar en undersökning från FN att arbetet står stilla eller backar.  För att vara med och växla upp arbetet kan vi som privatpersoner börja med att se över vårt eget konsumtionsbeteende.

Konsumera klokare

Gabriella Wulff är doktor i företagsekonomi och jobbar som universitetslektor på högskolan i Borås. I en intervju nyhetssajten e-handel säger hon att hon tror att det kommer bli mer accepterat bland konsumenter att välja att avstå från den här typen av köpfest.

-Det kommer inte heller bli försvarbart att uppmuntra till den här typen av konsumtionshets framöver, just på grund av den diskussionen som pågår i samhället kring överkonsumtion och överproduktion och att vi lever över jordens resurser, säger hon.

Hon tror även att vi kan förvänta oss ett större fokus på kvalitativa produkter som håller längre.

-Ja, exempelvis, men också att man i marknadsföringen mot kund visar på värdet av en produkt och lyfter fram var och hur värdet har skapats i produktionen, exempelvis att produktionen är rättvis eller hållbar på andra sätt. På så sätt kan man motivera ett högre pris, säger hon.

Hur vi hanterar vårt konsumentbeteende har stor betydelse för hur vår värld kommer att se ut i framtiden. En omställning till hållbar utveckling innebär bland annat att vi måste sluta överkonsumera varor och tjänster och att de varor som vi ändå väljer att köpa, är producerade under hållbara förhållanden med omtanke om både människor och miljö. Fairtrade vill göra det enkelt att bidra till en hållbar konsumtion genom ett brett utbud av varor producerade med respekt för mänskliga rättigheter och miljö.

Tips på hur du kan bidra till en mer hållbar konsumtion:

1. Välj schysst producerade produkter

Handla varor som är producerade med omtanke om både människa och miljö. Välj därför Faritrade-märkta och ekologiska varor i högre utsträckning.

2. Påverka

Kontakta företagen bakom dina favoritvarumärken. Låt dem veta att du som konsument vill handla produkter som producerats under schyssta förhållanden och som inte har negativ inverkan på människa och miljö. Det är viktigt att företagen tar sitt fulla ansvar för de produkter de säljer.

3. Satsa på att köpa kvalité istället för kvantitet

Köp varor som håller längre, så handlar du mer sällan och spar pengar.

4. Impulshandla mindre

Tänk igenom inköpen och låt besluten mogna. När du impulshandlar köper du ofta mer än du egentligen behöver och saker du inte har behov av.

5. Reparera och laga

Laga dina trasiga prylar istället för att slänga och köpa nytt.

6. Handla secondhand

Försök köpa vissa av dina prylar och kläder begagnade och skapa nytt av gammalt.

7. Förändra ditt köpbeteende i små steg

Om det känns överväldigande, så ta små steg. Du behöver inte förändra allt på en gång. Att ta små steg kan ha stor effekt i slutändan.

Fairtrade handlar om att öppna upp för en internationell handel som baseras på respekt för mänskliga rättigheter och omtanke om miljön. Kärnan i Fairtrades arbete är fattigdomsbekämpning. Vi vill att människorna som odlar maten vi äter eller bomullen vi har i våra kläder ska ha råd att sätta näringsrik mat på bordet och låta barnen gå i skolan. En tryggare familjeekonomi är också en förutsättning för att kunna satsa på ett hållbart jordbruk. Och det är vad du bidrar till när du väljer Fairtrade.

Låt denna Black Week ge tid för reflektion, upptäck det du redan har och se till att eventuella nyköp gör positiv skillnad för människan bakom produkten.

Dela